10. maj 2014, 20.00 - NEOBIČNA ZANIMANJA: ROBOTI OD ŠTAPA I KANAPA

Share


Fondacija "Danilo Kiš" pokreće od maja 2014. godine ciklus predavanja, prezentacija i/ili razgovora pod nazivom "Neobična zanimanja". Ciklus ima za cilj da mladima i svim zainteresovanima predstavi i približi neka zanimljiva i manje uobičajena zanimanja u sferi kulture, umetnosti i nauke.

Prvo multimedijalno, interaktivno predavanje/prezentaciju pod nazivom "Roboti od štapa i kanapa" održao je mladi robotičar Nikola Tepavac, u subotu, 10. maja 2014. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište".
Nikola Tepavac nam je ovim rečima najavio predavanje o svojim robotima: 
"Poznato je da robotika predstavlja budućnost tehnologije i da se većina proizvodnih sistema zamenjuje robotskima, kako zbog preciznosti i efikasnosti tako i zbog poslova gde je radni angažman ljudi neadekvatan ili suviše opasan. Robote je moguće napraviti od nekih potpuno neverovatnih kombinacija uređaja i delova. Iako se roboti koje pravim ne mogu baš jasno uporediti sa robotima koji se prave u okviru istraživačkih centara i kompanija, oni nas ipak mogu dovesti do tog nivoa. Važno je samo početi i biti uporan, a ostalo će doći samo od sebe. Ali kako početi?
Mašine imaju svoj trenutak rađanja i umiranja i većina završi na otpadu, svojevrsnom čistilištu za nekada predivne tvorevine ljudskog uma. Odavde najčešće odlaze u neprepoznatljivim blokovima smrskanih komadića metala. Međutim, neke mašine možda imaju drugačiju sudbinu, možda je baš za neke mašine ovo novi početak...
Tokom predavanja o robotima koje svako može napraviti čak i u kuhinji (ako vam mama dozvoli) saznaćete neke osnovne informacije o robotima i o tome kako da napravite vašeg prvog. Neformalno, na osnovu iskustva i neposrednog saznanja, uz opuštenu atmosferu i prisustvo humanoidnog robota Marvina, možda i poželite da se bavite robotikom."
"Stvari su proste, u stvari, ili ima struje ili nema struje..."
Prof. Ljubomir ZamurovićNikola Tepavac (20) je student mašinstva Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Đak generacije Gimnazije „Dušan Vasiljev“ iz Kikinde, višestruko nagrađen u oblasti robotike na međunarodnim i državnim takmičenjima, laureat Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad, dobitnik plakete za mlade pronalazače „Mladen Selak“, dobitnik nagrade Opštine Kikinda za doprinos razvoju tehnologije, vitez III reda za razvoj nauke i obrazovanja, novinar, radio voditelj, nagrađeni glumac. Reditelj, koosnivač i koordinator humanitarnog teatra "Gusani u Magli" u Kikindi, nešto kao stand-up komičar, honorarni Deda Mraz i dobar čovek.

Ulaz je slobodan.