15. maj, 19.30 - MLADI AUTORI U SKLADIŠTU: SLOBODAN BUBNJEVIĆ, BOJAN BABIĆ

Share


Fondacija "Danilo Kiš" pokreće ciklus pod nazivom "Mladi autori u Skladištu", sa namerom da subotičkoj publici predstavi mlade i talentovane autore iz zemlje i regiona.
U četvrtak, 15. maja 2014. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 19.30 časova predstavila su se dva mlada i perspektivna pisca Slobodan Bubnjević i Bojan Babić. Razgovor sa piscima vodila je Iva Babić, magistarka hrvatskog jezika i književnosti.

 

Slobodan Bubnjević je novinar i pisac, a po obrazovanju fizičar. Rođen je 1978. godine u Rijeci u Hrvatskoj. Novinar je nezavisnog nedeljnika "Vreme" od 2003. godine. Uređuje komunikacije Centra za promociju nauke od 2011. godine. Uređuje i elektronski časopis za književnost "Male novine", svoje tekstove objavljuje i na National Geographic Srbija, B92 i na drugim beogradskim medijima.
Objavio je zbirke priča "Strah od promaje" (KRR, 2013) i "Perturbacije i druge nevolje" (Narodna knjiga, 2005). Do sada je napisao osam radio drama "Embrio" (2003), "Fisioni fragmenti Pavla Savića" (2004), "Lov na Čarlsa Darvina" (2004), "Sile Ruđera Boškovića" (2005), "Usud" (2005), "Tesla i Pupin, rezonancije" (2006), "1300 kaplara" (2007) i "Atanasije Stojkovič" (2008) koje su sve emitovane na programima Radio Beograda. Objavljivao je priče u više književnih časopisa u regionu, a nekoliko njegovih priča i drama je osvojilo literarne nagrade.
Za rukopis romana "Sedmi narod" dobio je književnu stipendiju Fonda "Borislav Pekić" za 2012. godinu. Drama "Usud" osvojila je prvu nagradu na anonimnom konkursu za najbolju originalnu radio - dramu Radio Beograda 2005. godine. Za priču "Napredak jednog vozača" dobio je nagradu "Laza K. Lazarević" za najbolju neobjavljenu savremenu srpsku pripovetku u 2007. godini. Priča "Prilagođavanje" ušla je 2008. u izbor od šest najboljih na regionalnom konkursu "Lapis Histrae" u Umagu, Hrvatskoj. Priča "Predskazanje" ušla je u izbor šest najboljih 2010. godine na istom konkursu u Umagu. Za priču "Baukov incident" dobio je treću nagradu na konkursu "Ulaznica" 2009. u Zrenjaninu.

Bojan Babić rođen je u Beogradu 1977. godine, gde je diplomirao i završio master studije na grupi za srpsku i svetsku književnost Filološkog fakulteta.
Prvu knjigu, zbirku kratkih priča sa naslovom "Pli-Pli" objavio je 1996. godine u izdanju Književne omladine Srbije, a 2003. godine izašla mu je knjiga poetskih tekstova "Buka u prozi", kod izdavačke kuće Intelekta iz Valjeva. Njegovu treću knjigu, zbirku "Priče o sreći", objavio je 2008. godine beogradski Treći trg, a roman "Neljudska komedija" izašao je 2010. godine u izdanju kuće Algoritam Media iz Beograda. Do sada je objavio šest knjiga i veći broj tekstova u časopisima i na portalima koji se bave književnošću i društvenim pitanjima, kao i u različitim zbornicima i antologijama. Godine 2011. dobio je stipendiju Fonda "Borislav Pekić“ za sinopsis omnibus romana "Devojčice, budite dobre".

Posle književne večeri knjige autora mogle su da se kupe po promotivnoj ceni.