16. jun, 21.30 - POZORIŠNA PREMIJERA: HOTEL KALIFORNIJA

Share


Po završetku drugog polugodišta Pozorišne radionice na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“, mladi polaznici su se subotičkoj publici predstavili pozorišnom premijerom "Hotel Kalifornija", u ponedeljak, 16. juna 2014. godine, sa početkom u 21.30 sati u njihovoj glumačkoj učionici u Omladinskom klubu "Skladište". Ulaz je bio slobodan.

Za razliku od prethodne predstave, koja se bavila pitanjima odnosa društva, porodice i publike prema umetniku, ovo je pre svega tragikomična priča o običnim ljudima, koji su se jedne noći našli u jednom kalifornijskom hotelu. Ta noć je, ispostaviće se tek kasnije, za sve njih posebna, i predstavlja određenu prekretnicu u njihovim životima. Priča o svakodnevnim problemima... o izneverenom prijateljstvu, neuzvraćenoj ljubavi, otuđenosti i emigrantima koji traže spas na nekom drugom mestu. Zanimalo nas je kako se ti ljudi ponašaju kad se nađu u životnoj opasnosti, i da li umeju da cene to što su dobili drugu šansu. Korišćeni su tekstovi iz dela Nila Sajmona, Kristofera Duranga, Nikolaja Koljade i Biljane Srbljanović.
Reditelj predstave je Vladimir Grbić.
Igraju: Jelena Cvijan, Siniša Stjepanović, Sara Arbutina, Dušan Mihailović, Aleksandra Matković, Darko Ćakić, Milica Tepavac, Srđan Olman, Mina Caušević, Oliver Blesak, Milica Maravić, Dejan Prćić, Teodora Đurić, Demijan Palančai, Danijela Pinterić i Nenad Orkić.

Radionicu na srpskom jeziku vodi glumac Narodnog pozorišta u Subotici Vladimir Grbić, koji radioničarima otkriva tajne glumačkog zanata kroz program rada sačinjen po uzoru na programe glumačkih akademija. Nakon audicije u septembru prošle godine primljeno je bilo šesnaest talentovanih mladih ljudi. Radionice su besplatne i namenjene onima koji svoje slobodno vreme žele da iskoriste kvalitetno, učeći i radeći na sebi. Polaznicima je omogućen i besplatan ulaz na predstave Narodnog pozorišta Subotice.
Prema uzoru na osnovno načelo ili počelo svega u glumi, vežbu, mladi glumci su tokom ove radionice vežbajući oslobađali svoje telo kroz igru, opuštanje i uklanjanje tenzija, radili su na svom govoru, pokretu, glasu, koncentraciji, pamćenju i osluškivali svoje emocije i volju. Izuzev rada na sebi, polaznici razvijaju timski duh, pripadanje i ponašanje u grupi, kao i dobru komunikaciju - elemente koji su neophodni za svaki zdrav, lak i plodan glumački stvaralački proces.


Foto: Danijel Bibić