10. jul - 19h - Nauči da letiš III: Uvod u cirkuske veštine

Share


Uvodno predavanje u cirkuske veštine i tehnike kontaktnog plesa održalo se, i po treći put, u četvrtak, 10. jula 2014. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 19 časova. Uvodnu radionicu u trajanju od 90 minuta vodili su Srđan Radmanić i Amparo Puig Pomares , internacionalni plesni izvođači i akrobate. 
Maksimalni broj učesnika je 20 (ponesite ugodnu odeću za vežbanje), ali je moguć veći broj posmatrača.
Radionica je besplatna.

 

Predavanje se sastojalo od:
- video prezentacije
- uvodnog predavanja
- zagrevanja
- osnova kontaktne improvizacije
- istezanja i relaksacije

Ova radionica je namenjena svima koji bi da se iz prve ruke upoznaju sa novim cirkuskim veštinama i tehnikama savremenog plesa. Nema starosnog ograničenja niti posebnih fizičkih uslova za ovaj tip radionice budući da se radi o predstavljanju osnova akrobatskih veština i njihovoj primeni u scenskim umetnostima. Ovom prilikom biće predstavljene dve sprave i dva pristupa akrobatskim plesovima koji još nemaju uspostavljenu nomenklaturu u srpskom jeziku.

Aerial Dance Techniques:
Aerial Silks-Split Tishues - Vazdušna platna ili svila
Vertical Dance - Wall Walking - Vertikalni ples ili Hod po zidu

Kao vid fizičke i psihičke pripreme za ove aktivnosti biće predstavljene serije gimnastičkih vežbi, položaja joge, položaja savremenog i klasičnog baleta i kontaktne improvizacije. Najaktivniji deo radionice je tridesetominutni "jam session" kontaktnog plesa po metodologiji Stiva Pekstona (Steve Paxton) u kojem će učesnici radionice biti u prilici da steknu iskustvo kako u koncertnoj tako i u društvenoj formi ove savremene scenske umetnosti.

Srđan Radmanić/Pascual Bailon je internacionalni plesni izvođač i akrobata. Plesnim tehnikama pristupa kroz gimnastički trening sa naglaskom na sigurnost u izvođenju i tehnike na parteru. Muzičar i atleta stasao u Srbiji, Hrvatskoj i Španiji. Od 2008. godine učestvuje u projektima sa trupama La Fura dels Baus (Barcelona), Otra Danza (Elche), Subcielo (Alicante), Asociacion de Fiestas Moros y Cristianos (Valencia) i drugima. Organizuje Aerial Dance radionice i treninge u regionu Alicante, Španija i vodi lokalnu Asocijaciju plesača u saradnji sa Unodanza centrom studija plesa i izvođačkih umetnosti.

Amparo Puig Pomares je plesačica i akrobatkinja iz Španije. Studirala je klasičan balet i moderan ples. Usavršila je aerial tehnike kao što su ples na šipki, ples pomoću materijala, ples sa obručem i vertikalni ples. Ona je predavačica i aerial performerka koja je iskustvo sticala u Španiji, Mađarskoj i Irskoj.

 

Aerial_dance

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.