13. FEBRUAR, 20.00 - PREDAVANJE: DAVOR MARKO - Doza straha na petak 13-ti

Share


U petak, 13. februara 2015. godine, u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" bilo je održano predavanje "Doza straha na petak 13-ti: čega se plašimo i kako nas zastrašuju u javnom prostoru?". Predavač je bio Davor Marko, diplomirani novinar iz Subotice, doktorski kandidat na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na programu iz medija i kulture.

Strah je jedan od osnovnih principa ljudskog delovanja. Strahu se učimo od malena kako bi se zaštitili od opasnosti. Strah je urođen ali i kreiran. Stvaraju ga i potiču oni koji su u poziciji moći, i koji kreiranjem straha manipulišu ljudima. U toku predavanja govoriće se o osnovnim modelima i načinima upravljanja strahom. Govorićemo o strahu kao principu u politici, kao vezivnom tkivu u arhitekturi moći, kao sadržaju javne komunikacije (uključujući i medije), odnosno o kulturi straha kao dominantnome diskursu neoliberalizovane današnjice u kojoj živimo.

Davor Marko je doktorski kandidat na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu, na programu iz medija i kulture. Dugo godina se bavi analizom medija i javnog komuniciranja, sa fokusom na izveštavanju o drugome i drugačijem, percepciju islama i manjina u medijima i javnom prostoru, te analizom upotrebe jezika straha u javnoj komunikaciji. Saradnik je Univerziteta u Edinburgu (Velika Britanija), Centra za društvena istraživanja Analitika iz Sarajeva, te Instituta za razvoj mladih Kult.

Ulaz je bio slobodan.