19. SEPTEMBAR, 20.00 - JAZZIRÉ: HERMAN MÜNTZING’S ENSEMBLE MORPH EAST

Share


U cilju promocije ovogodišnjeg Jazziré-a, koji će se održati početkom novembra, pozivamo vas na koncert Herman Müntzing’s Ensemble Morph East (SWE/SRB/HUN), koji će biti održan u petak, 19. septembra 2014. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Herman Müntzing’s Ensemble Morph East čine:
Herman Müntzing - sufler, inicijator
Andrea Berendika - saksofon, flauta
Marina Džukljev - klavir
Đorđe Marković - gitara, predmeti
Lenkes László - gitara, predmeti
Vladimir Rasković - bas, elektronika
Juhász László - predmeti, elektronika

Herman Müntzing je švedski eksperimentalni muzičar, kompozitor i muzički pedagog. Pre sedam godina je već nastupao u našem okruženju (Grand kafe, Segedin), kada je imao zapažen solo nastup na fleksikordu. U ovoj poseti regionu okuplja vojvođanske i mađarske umetnike pod nazivom Ensemble Morph East. Program nastupa čini komad MORF1, koji zapravo predstavlja jednu muzičku "igru kartama" u obliku strukturalne improvizacije. Subjektivno razumevanje izvučene "muzičke karte" svakog pojedinačnog umetnika čini komad dinamičnim i sa nepredvidivim raspletom. Pored estetskog, ne zaboravljamo ni pedagoški aspekt performansa: potežu se pitanja odnosa pojedinca i grupe, znanje iniciranja procesa ili prilagođavanja muzičkom toku...

Tokom predhodnih 15 godina Herman Müntzing je bivao članom mnogih internacionalnih formacija i sarađivao je sa imenima poput Matsa Gustafssona, Martina Küchena, Stena Sandela, Phila Mintona... Biće uzbudljivo, garantovano.
(hermanmuntzing.com)

JAZZIRÉ
Savremene tendencije u jazz-u XXI veka, njegovi prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, iz godine u godinu nas podstiču da višegodišnje aktivnosti na afirmaciji džez muzike predstavimo u okviru jedinstvenog, koherentnog programa.
Jazziré svakako jeste svojevrstan izolovani muzički impuls našega grada, izraz kontinuuma borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. U fokusu ovogodišnjeg događaja je džez muzika koja nastaje u našem okruženju, i to naročito njeni savremeni oblici koji ukazuju na izuzetnu prepletenost i neodvojivost tradicionalne muzike od tekovina savremenog evropskog džeza, ili improvizacije kao izraza slobode umetničkog nadahnuća. I dalje od toga: ovaj put se interesujemo i za jednu potpuno novu tendenciju na polju savremenog muzičkog stvaralaštva, u kojoj dolazi do spajanja elektronske muzike sa elementima džeza i improvizacijom... To je ovogodišnji Jazziré.