ZAVRŠNA PREDSTAVA POZORIŠNE RADIONICE NA MAĐARSKOM JEZIKU: IGRA

Share


27, 28. jun 2014. godine, Omladinski klub "Skladište"

„Igra će biti data onima hrabrima,
koji već dovoljno znaju pa ipak ne,
koji su već dovoljno jaki pa ipak nisu,
koji su već dovoljno mudri pa ipak nisu.
Igrati se, je koliko okačiti svemoć života iznad nas."
Tibor Zalan

U petak i subotu, 28. i 29. juna 2014. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ održane su premijerne izvedbe završne predstave pozorišne radionice na mađarskom jeziku pod nazivom "Igra",  u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“.

Ove godine Pozorišna radionica na mađarskom jeziku je pripremila nešto posebno. Posle šest meseci eksperimentisanja uz pomoć dramaturškinje Scene na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Rozalije B. Brešćanski grupa je sastavila zbirku igara, na koju je pozvala publiku. Predstava se odvijala u malobrojnoj, porodičnoj atmosferi gde su se zainteresovani morali aktivno uključiti. Igre je izvodio saradnik Fondacije za antistresne igre.
Broj posetilaca po izvedbi je bio ograničen. Ulaz je bio slobodan.
Radionicu na mađarskom jeziku je vodio glumac Dečjeg pozorišta u Subotici Bela Kalo, koji je radioničarima otkrivao tajne glumačkog zanata. Radionice su bile besplatne i namenjene onima koji svoje slobodno vreme žele da iskoriste kvalitetno, učeći i radeći na sebi. Prema uzoru na osnovno načelo ili počelo svega u glumi, vežbu, mladi glumci su tokom petomesečnog rada vežbajući oslobađali svoje telo kroz igru, opuštanje i uklanjanje tenzija, radili su na svom govoru, pokretu, glasu, koncentraciji, pamćenju i osluškivali svoje emocije i volju. Izuzev rada na sebi, polaznici su razvijali timski duh, pripadanje i ponašanje u grupi, kao i dobru komunikaciju - elemente koji su neophodni za svaki zdrav, lak i plodan glumački stvaralački proces.