3. jul, 19.00 - UVOD U CIRKUSKE VEŠTINE II: NAUČI DA LETIŠ!

Share


Drugo uvodno predavanje u cirkuske veštine i tehnike kontaktnog plesa održano je u četvrtak, 3. jula 2014. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 19 časova. Radionicu su vodili Srđan Radmanić i Amparo Puig Pomares, internacionalni plesni izvođač i akrobata.
Radionica se sastojala od: video prezentacije, uvodnog predavanja, zagrevanja, osnova kontaktne improvizacije, istezanja i relaksacije.
Ova radionica je bila namenjena svima koji bi da se iz prve ruke upoznaju sa novim cirkuskim veštinama i tehnikama savremenog plesa. Nema starosnog ograničenja niti posebnih fizičkih uslova za ovaj tip radionice budući da se radi o predstavljanju osnova akrobatskih veština i njihovoj primeni u scenskim umetnostima. Ovom prilikom su bile predstavljene dve sprave i dva pristupa akrobatskim plesovima koji još nemaju uspostavljenu nomenklaturu u srpskom jeziku.

 

Aerial Dance Techniques:

Aerial Silks-Split Tishues - Vazdušna platna ili svila
Vertical Dance - Wall Walking - Vertikalni ples ili Hod po zidu

Kao vid fizičke i psihičke pripreme za ove aktivnosti su bile predstavljene serije gimnastičkih vežbi, položaja joge, položaja savremenog i klasičnog baleta i kontaktne improvizacije. Najaktivniji deo radionice je tridesetominutni "jam session" kontaktnog plesa po metodologiji Stiva Pekstona (Steve Paxton) u kojem će učesnici radionice biti u prilici da steknu iskustvo kako u koncertnoj tako i u društvenoj formi ove savremene scenske umetnosti.

 

Srđan Radmanić/Pascual Bailon je internacionalni plesni izvođač i akrobata. Plesnim tehnikama pristupa kroz gimnastički trening sa naglaskom na sigurnost u izvođenju i tehnike na parteru. Muzičar i atleta stasao u Srbiji, Hrvatskoj i Španiji. Od 2008. godine učestvuje u projektima sa trupama La Fura dels Baus (Barcelona), Otra Danza (Elche), Subcielo (Alicante), Asociacion de Fiestas Moros y Cristianos (Valencia) i drugima. Organizuje Aerial Dance radionice i treninge u regionu Alicante, Španija i vodi lokalnu Asocijaciju plesača u saradnji sa Unodanza centrom studija plesa i izvođačkih umetnosti.

 

Amparo Puig Pomares je plesačica i akrobatkinja iz Španije. Studirala je klasičan balet i moderan ples. Usavršila je aerial tehnike kao što su ples na šipki, ples pomoću materijala, ples sa obručem i vertikalni ples. Ona je predavačica i aerial performerka koja je iskustvo sticala u Španiji, Mađarskoj i Irskoj.
Radionica je bila besplatna.