21. jul, 16h - MOnuMENTI – Promenljivo lice sećanja, izložba i tribina

Share


U okviru izložbe „MOnuMENTI – Promenljivo lice sećanja“, u prostorijama Fondacije Danilo Kiš - Omladinski klub Skladište (Park Ferenca Rajhla 12/a), Forum ZFD organizovao je tribinu na temu “Uloga filma u procesu suocavanje s prošlošću”. Na tribini zakazanoj za ponedeljak, 21. juli u 17h, učestvovali su reditelji Stevan Filipović (Šejtanov ratnik, Šišanje) i Ognjen Glavonić (Oktobar - omnuibus, Živan pravi pank festival), uz moderaciju Nataše Govedarice.

Pored drugih vrsta umetnosti – slikarstava, muzike, književnosti – film je onaj medij koji nas najneposrednije dodiče, delujući istovremeno na razum i osećanja. U filmu se može ispričati i najkomplikovanija priča u kratkom vremenu, upečatljivim vizualnim jezikom. Filmovi oblikuju naše razumevanje i kreiraju sećanja na događaje iz prošlosti, 
čak i one koji su istorijski ili prostorno daleko od nas.
Iako se filmovi sa zapadnog Balkana, većinom koprodukcije postjugoslovenski zemalja, godinama bave temama suočavanja sa prošlošću, retki su filmski stvaraoci koji javno ističu da bi film trebalo gledati iz te perspektive. 
Tribina je prilika za predstavljenje novih projekata Stefana Filipovića i Ognjena Glavonića, ali i prostor za razgovor o društvenoj odgovornosti umetnika, događajima koji inspirišu, interesovanju publike za ‚teške‘ teme... Otvorena je za sve učesnike i goste Palić Film Festivala i Subotice.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

O izložbi:

Uloga spomenika je da slavi uspomenu na specifičan događaj ili ličnost iz prošlosti da bi se politički stvorili popustljivi koncepti identiteta u sadašnjosti. Dok ovi koncepti identiteta mogu podeliti narode i podstaći nasilje, oni takođe mogu imati pomirljivo dejstvo i voditi ka formiranju zajednica. Nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, stvorili su se koncepti identiteta sa naglašenim nacionalnim predrasudama u novonastalim državama. Ti identiteti bili su često definisani razilaženjem od drugih, obližnjih nacionalnosti – kroz naglašavanje religijske pripadnosti ili lingvističkih razlika, na primer. Iako to može biti razumljivo s obzirom na malu veličinu i istorijski tok građenja nacije zemalja na zapadnom Balkanu, negativno utiče na stvaranje neophodnih procesa modernizacije u sve više umreženom svetu. Štaviše, to otežava konstruktivnije suočavanje sa prošlošću koje je zaista neophodno da bi se ubrzao regionalni dijalog o hitnim političkim i ekonomskim pitanjima i 
uspostavio trajni mir.
Sa izložbom MOnuMENTI, forumZFD želi da prikaže kako su se koncepti identiteta razvijali u zemljama zapadnog Balkana tokom XX veka. S obzirom na njihovu ulogu, spomenici čine idealna sredstva za predstavljanje tih procesa na interesantan način. Jedan isti spomenik ponekad može posmatrače prisetiti na drugačije koncepte identiteta specifičnih geografskih i vremenskih razmaka. Transformacija, uništavanje i zapuštenost postojećih spomenika predstavljaju „osvežavanje“ političkih koncepta identiteta i prema tome „važni su za identitet“ kao i uspostavljanje novih spomenika. Stoga je bitno da izložba MOnuMENTI ne 
prikaže samo spomenik kao takav, već i njegovo okruženje. Sa Markom Krojačem, dobili smo uspešnog fotografa, koji ne pruža samo izvanredno poznavanje ove regije nego je u stanju da prikaže spomenike u njihovom prostornom kontekstu. 
Izložba MOnuMENTI koju organizuje forumZFD regionalna kancelarija za zapadni Balkan, biće izložena i na drugim projektnim lokacijama kao što su Skopje, Priština i Sarajevo osim Beograda. Potreba da se nađe drugi način suočavanja sa prošlošću i preispitivanje dominantnog koncepta identiteta koji postoji u svim zemljama u regiji. U konkretnom smislu, to znači da se kritički razmišlja o sopstvenoj prošlosti, priznaju žrtve drugih naroda, u skladu sa većim priznanjem povezujućih elemenata koji nesumnjivo postoje preko i dalje od etničkih granica.

Christian Pfeifer
Regionalni menadžer za zapadni Balkan
Forum Ziviler Friedensdienst (forumZFD)