18. SEPTEMBAR, 19.30 - USKLADIŠTI SVOJU IDEJU: ADRIANA STOJANOVIĆ: ČARLS BUKOVSKI

Share


Problem sa svetom je što su inteligentni ljudi uvek puni sumnje... Nikad nisam sreo drugog čoveka koji bih želeo da budem. Pa čak i ako je to obmana, poprilično je to srećna obmana.
Čarls Bukovski

Fondacija "Danilo Kiš" i ove jeseni nastavlja ciklus "Uskladišti svoju ideju" u okviru kog mladim pojedincima, kao i formalnim i neformalnim grupama, pruža priliku da se pokažu, da realizuju svoje ideje i promovišu sebe, svoj rad i znanje.

Nakon predavanja „Generacija ipsilon–digitalna mladost” i "Izguglaj, pa daunloaduj" mlada Subotičanka Adriana Stojanović, master filologije i prevodilac, predstavila nam je interesantan lik i delo američkog pesnika, pripovedača i romanopisca Čarlsa Bukovskog kroz interaktivno predavanje: "Čarls Bukovski - bludni romantik i ranjeni pesnik".

Predavanje se održalo u četvrtak, 18. septembra, u Omladinskom klubu "Skladište", sa početkom u 19.30 časova. Ulaz na predavanje je slobodan.

Čarls Bukovski (1920-1994) se smatra jednim od najuticajnijih pisaca bitničke generacije. Ostaće zapamćen po svom eksplicitnom, sirovom, ponekad čak vulgarnom književnom izrazu i svojim pričama o simpatičnim gubitnicima sa margina američkog društva. Najpopularnija dela su romani: "Holivud", "Bludni sin", "Žene", "Zabeleške starog pokvarenjaka", "Palp", "Šekspir nikad ovo nije radio", kao i zbirke kratke proze: "Đavo je bio vruć", "Priče o običnom ludilu", "Fotografije iz pakla", "Ljubav i ludilo u LA" i druge.

Adriana Stojanović je master filologije i prevodilac. Završila je master studije na odseku za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu "Digitalno doba - polazište za neke nove uloge nastavnika i učenika". Tokom studija bila je stipendistkinja Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente, Rotari kluba Subotica i laureat stipendije Eurobank EFG. Godine 2010. bila je vicešampion sveta u poznavanju gramatike engleskog jezika, a 2011. godine joj je dodeljena Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate i značajan doprinos razvoju obrazovanja u Republici Srbiji. Aktivna je volonterka i održala je niz prezentacija i kreativnih radionica za decu u Američkom kutku u Subotici u okviru stipendije Endru Karnegi koju dodeljuje ambasada SAD-a u Srbiji. Piše poeziju na srpskom i engleskom jeziku, koja je u nekoliko navrata objavljivana u domaćim i stranim časopisima. Živi i radi u Subotici.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Foto: Danijel Bibić