9. SEPTEMBAR, 19.30 - BELDOCS EHO: BILJEG ŽIVKA NIKOLIĆA

Share


Fondacija ,,Danilo Kiš” u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma BELDOCS nastavlja ciklus filmova iz selekcije prošlogodišnjeg festivala. Nakon dokumentarnog filma "Vlada" i laureata Sandensa 2013. "Pussy Riot, pank molitva", ljubitelji dokumentarnog filma su bili u prilici da pogledaju magistarski rad Snežane Bajčete "Biljeg Živka Nikolića", u utorak, 9. septembra 2014. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 19.30 časova. Ulaz je bio slobodan.

„Film o filmu“. Priča o tihom umetniku koji je svet posmatrao kroz objektiv kamere, čije su slike prerasle u filmsku klasiku i svedočanstvo jednog veka. Pored stvaralaštva koje ponajviše govori o njemu, o životu i delu Živka Nikolića saznajemo iz njegovih retkih kazivanja, svedočenja rediteljevih saradnika, prijatelja i porodice, i tumačenja njegovog filmskog opusa iz ugla savremene teorije. Od osporavanja na početku rada, do vrhunca i svetskih priznanja, i „pada“ u vidu nemogućnosti snimanja više od decenije pred kraj života, „Biljeg Živka Nikolića“ je priča o životnom putu jednog od najvećih reditelja jugoslovenske kinematografije.


Živko Nikolić je za sobom ostavio veliki trag koji je značajan ne samo za crnogorsku i jugoslovensku, već i za evropsku kinematografiju.
Filmski i televizijski reditelj Živko Nikolić bio je jako vezan za Crnu Goru, njene ljude, običaje i tradiciju. Sam je govorio da van Crne Gore i onog što iz nje u sebi nosi ne bi mogao stvaralački da se orijentiše. Rođen je 29. novembra 1941. u Ozrinićima kod Nikšića. Pohađao je umetničku školu u Herceg Novom, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Upisao je glumu, ali se celog života bavio režijom. Prve dokumentarne filmove Nikolić je snimio 1968. godine. Bili su to "Blaženi mirotvorci" i "Sebi za života". Potom slede filmovi po kojima je postao poznat i van granica Jugoslavije kao što su "Ždrijelo", snimljen 1972. godine, za koji dobija "Srebrnu medalju" Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkog filma. Zatim slede filmovi: "Polaznik", "Bauk", "Marko Perov" za kojeg dobija "Srebrnog zmaja" u Krakovu 1975. godine. Potom film "Prozor" za koji dobija "Zlatnu medalju" Festivala u Beogradu. Slede filmovi "Ine", "Ane", "Graditelj", film "Biljeg" rađen 1981. godine, koji govori o hidroelektrani u Kršu kao simbolu nečije gluposti i obesti. Za taj film dobija "Veliku zlatnu medalju" u Beogradu, Nagradu "FIPRESCI" i "Zlatnog zmaja" u Krakovu.
Svoj prvi film "Beštije" snima 1977. godine, "Jovanu Lukinu" dve godine kasnije, a "Smrt gospodina Goluže" 1980. godine. Film "Čudo neviđeno" dobija "Srebrnog medveda" na festivalu u Moskvi 1984. godine i tuče mnoge rekorde u gledanosti u ondašnjem SSSR-u. Film "Ljepota poroka" u Izraelu postaje najgledaniji. Živko Nikolić snima i filmove "U ime naroda" i "Iskušavanje đavola".
Živko Nikolić je ništa manje značajan opus uradio i na televiziji. Više od dve decenije trajala je plodna saradnja sa Televizijom Crne Gore. Za njega nije bilo malih projekata: prihvatao se realizacije i niskobudžetnih emisija. Posebno poglavlje u Živkovom stvaralaštvu čine televizijske drame i serije: "Đekna još nije umrla a kad će ne znamo", "To kad uvati ne pušta" 1988. godine i serija "Đekna", potom "Narodni neprijatelj", da bi 1996. po scenariju Dragana Koprivice snimio "Oriđinale".
Rediteljka filma Snežana Bajčeta je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2011. godine, na smeru za novinarstvo i komunikologiju, gde je odbranila i master rad na temi „Dokumentarna TV reportaža: Biljeg Živka Nikolića“ 2012. godine. „Biljeg Živka Nikolića“ je njen prvi rad u odlasti televizijske dokumentaristike i prvi je u nizu zamišljenog serijala o rediteljima jugoslovenske kinematografije.

Ulaz je slobodan.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.