27. SEPTEMBAR, 17.00 - PSIHODRAMSKA RADIONICA: STRES I ŠTA SA NJIM?

Share


Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" pokreće ciklus psihodramskih radionica otvorenog karaktera, od kojih je prva na temu prevladavanja stresa u svakodnevnim životnim situacijama pod nazivom "Stres i šta sa njim?".
Prva radionica iz ciklusa održala se u subotu, 27. septembra 2014. godine sa početkom u 17.00 časova u Omladinskom klubu "Skladište".

Radionicu je vodila Milana Jovićević, dipl. psihološkinja i dugogodišnja psihodramska terapeutkinja i Marijana Vasilijević, dipl. pedagoškinja.
Svaka radionica traje tri sata i besplatna je.


Psihodrama je vid grupne psihoterapije, to je metod koji se oslanja na teoriju, filozofiju i metodologiju Jakoba Levi Morena. “Bazira se na scenskoj ekspresiji uz korišćenje dramskih tehnika, sociometrije i grupne dinamike. U terapiji se koriste verbalna i neverbalna komunikacija. Na sceni se odigravaju sećanja na pređašnje događaje, nezavršene životne situacije, unutrašnje drame, fantazije, snovi, kao i priprema za buduće životne situacije. Ovi sadržaji odigravaju se na sceni sada i ovde i približni su iskustvima iz realnog života ili su eksternalizacija unutrašnjih mentalnih procesa". (Kellerman, 1992)
Teme kojima će se radionica baviti su: pronalaženje načina za adekvatno reagovanje u stresnim situacijama, naročito u situacijama kada je stres dugotrajan i intenzivan i kada preti opasnost od sagorevanja, stres na radnom mestu ili u školi, stres u odnosima sa prijateljima, porodicom, stres u partnerskim odnosima.
Ono što vam ovakav vid rada na sebi može ponuditi: traženje odgovora i sagledavanje realnosti na nov i kreativan način u sigurnoj i kontrolisanoj psihodramskoj seansi, da zavirite u sebe, da pronađete nove izvore energije, oživite svoju spontanost, definišite problem, pronađete rešenje i da se zabavite.

Izveštaj “Stres i šta sa njim? “
U prostorijama Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" , u subotu, 27.09.2014. održana je prva iz ciklusa psihodramskih radionica, ovoga puta na temu prevladavanja stresa u svakodnevnim životnim situacijama. Na radionicu se prijavilo dvadesetak učesnika koji su dobili priliku da svoja pitanja i dileme postave i pokušaju da reše metodom psihodrame. Za svakog od učesnika bilo je veoma značajno da prođu kroz sve faze od početka do kraja psihodramskog procesa. Psihodrama je vid grupne psihoterapije, metod koji se oslanja na teoriju, filozofiju i metodologiju Jakoba Levi Morena, “Bazira se na scenskoj ekspresiji uz korišćenje dramskih tehnika, sociometrije i grupne dinamike. U terapiji se koristi verbalna i neverbalna komunikacija. Na sceni se odigravaju sećanja na pređašnje događaje, nezavršene životne situacije, unutrašnje drame, fantazije, snovi, kao i priprema za buduće životne situacije. Ovi sadržaji odigravaju se na sceni sada i ovde i približni su iskustvima iz realnog života ili su eksternalizacija unutrašnjih mentalnih procesa (Kellerman, 1992). Psihodrama je orijentisana na delovanje, ne na govor. To znači da su učesnici bili podstaknuti da svoje teme (događaje koji su se desili ili o kojima razmišljaju, probleme, sukobe i sl.) postave na scenu i tako prožive, osete i otkriju njihovu suštinu iz više uglova. Na taj način moguće je isprobati različita rešenja na sceni i tako odabrati ono koje osobi najviše odgovara. Radionicu su vodile Milana Jovićević, dipl. psiholog i dugogodišnji psihodramski terapeut i Marijana Vasilijević, dipl. pedagog.

Teme kojima se radionica bavila su: Pronalaženje načina za adekvatno reagovanje u stresnim situacijama, naročito u situacijama kada je stres dugotrajan i intezivan i kada preti opasnost od sagorevanja. Stres tokom sazrevanja i odrastanja. Stres na radnom mestu. Stres u odnosima sa prijateljima, porodicom.

Milana Jovićević je 2005. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku za psihologiju. Od 2005. do 2008. godine se edukovala za psihodramskog terapeuta. Zaposlena je u Predškolskoj ustanovi “Naša Radost” u Subotici od 2005. godine. Autorka je i koautorka brojnih psihodramskih radionica za omladinu, autorka je i realizatorka radionica i predavanja za roditelje o psihološkim i razvojnim temama. Koautorka je seminara “Ja polazim u školu – individualizacija procesa pripreme deteta za školu” koji je akreditovan od strane Ministarstva prosvete.


Marijana Vasilijević je završila Filozofski fakultet u Beogradu, na odeljenju za pedagogiju. Deset godina radi u osnovnim i srednjim školama, u Subotici i Bačkoj Topoli, kao nastavnica građanskog vaspitanja i stručna saradnica-pedagoškinja. Idejni je tvorac i realizatorka radionice kreativnog pisanja za decu: “Maštaonica”. Učestvovala je na brojnim seminarima i različitim edukacijama iz oblasti psihologije, pedagogije i dečjih i ljudskih prava. Pohađa edukaciju iz integrativne dečje psihoterapije.
Na radionicu se možete prijaviti putem elektronske pošte na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili telefonom na 024/ 523-566.
Prijave traju do 20. septembra 2014. godine.
Učešće je besplatno.