15. OKTOBAR, 18.00 - PSIHODRAMSKA RADIONICA: POTENCIJALI U LIČNOSTI

Share


Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" pokrenula je ciklus psihodramskih radionica otvorenog karaktera, od kojih je druga bila održana u sredu, 15. oktobra 2014. godine sa početkom u 18 časova u Omladinskom klubu "Skladište".
Radionice vode Milana Jovićević, dipl. psihološkinja i dugogodišnja psihodramska terapeutkinja i Marijana Vasilijević, dipl. pedagoškinja.

 

Psihodramska radionica na temu "Potencijali u ličnosti" baviće se načinima  kako da  uspavane psihološke potencijale koji već postoje u ličnosti oživimo  i ojačamo kako bismo se lakše borili sa svakodnevicom, bili produktivniji i živeli ispunjenijim životom.
Teme koje će u obliku psihodrame tokom radionice biti obrađene su:
Potencijali za napredak   i  samorazvoj u nama samima.  Buđenje kreativnih potencijala i spontanosti u osobi. Osnaživanje, stvaranje osećaja kompetentnosti i samopouzdanja u stresnoj svakodnevici. Klijent kao subjekt sopstvenog napretka i oporavka, a ne objekat na kome se terapija “izvodi”.

Ono što učesnicima ovakav vid rada na sebi  može ponuditi je traženje odgovora i sagledavanje realnosti na nov i kreativan način u sigurnoj i kontrolisanoj psihodramskoj seansi.
Zavirite u sebe. Pronađite nove izvore energije. Oživite svoju spontanost.  Definišite problem. Pronađite rešenje. Zabavite se.
Svaka radionica traje tri sata i besplatna je. Radionice funkcionišu po principu prijavljivanja za učestvovanje. Molimo prijavljene da dođu tačno na vreme. To je neophodno zbog prirode psihodramskog procesa i ostvarivanja kohezije grupe.
Na  radionicu  se možete  prijaviti putem elektronske pošte na e-mail adresu:  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili telefonom na 024/ 523-566.
Prijave traju do 10. oktobra 2014. godine.
Učešće je besplatno.

Psihodrama je  vid grupne  psihoterapije, to je metod koji se oslanja na teoriju, filozofiju i metodologiju Jakoba Levi Morena. “Bazira se na scenskoj ekspresiji uz korišćenje dramskih tehnika, sociometrije i grupne dinamike. U terapiji se koriste verbalna i neverbalna komunikacija. Na sceni se odigravaju sećanja na pređašnje  događaje, nezavršene životne situacije, unutrašnje drame, fantazije, snovi, kao i priprema za buduće životne situacije. Ovi sadržaji odigravaju se na sceni sada i ovde i približni su iskustvima iz realnog života ili su eksternalizacija unutrašnjih mentalnih procesa". (Kellerman, 1992)
Milana Jovićević je 2005. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku za psihologiju. Od 2005. do 2008. godine se edukovala za psihodramskog terapeuta. Zaposlena je u Predškolskoj ustanovi “Naša Radost” u Subotici od 2005. godine. Autorka je i koautorka brojnih psihodramskih radionica za omladinu, autorka je i realizatorka radionica i predavanja za roditelje o psihološkim i razvojnim temama. Koautorka je seminara “Ja polazim u školu – individualizacija procesa pripreme deteta za školu” koji je akreditovan od strane Ministarstva prosvete.
Marijana Vasilijević je završila Filozofski fakultet u Beogradu,  na odeljenju za pedagogiju. Deset godina radi u osnovnim i srednjim školama, u Subotici i Bačkoj Topoli, kao nastavnica građanskog vaspitanja  i stručna saradnica-pedagoškinja.  Idejni je tvorac i realizatorka radionice kreativnog pisanja za decu: “Maštaonica”. Učestvovala je na brojnim seminarima i različitim edukacijama iz oblasti psihologije, pedagogije i dečjih i ljudskih prava. Pohađa edukaciju iz integrativne dečje psihoterapije.