4. NOVEMBAR, 19.30 - FESTIVAL OMLADINA - SLOBODNE FORME: POSLEDNJA MLADOST U JUGOSLAVIJI - FESTIVAL OMLADINA 1961 - 1990

Share


U okviru pratećeg programa "Slobodne forme" Festivala Omladina, Fondacija "Danilo Kiš" organizovala je Izložbu i predavanje Dejana Mrkića: Poslednja mladost u Jugoslaviji - Festival Omladina 1961 - 1990, u utorak, 4. novembra 2014. godine, u 19.30 sati u Omladinskom klubu "Skladište".
Poslednja mladost u Jugoslaviji
(Festival Omladina 1961 - 1990)

Trideset godina trajanja festivala Omladina u Subotici poklapa se sa najboljim godinama života u Jugoslaviji, kada je svako naredno leto donosilo napredak.
I popularna muzika je bila sve bolja i bolja. I kod nas i u svetu. Osvajale su se nove slobode, muzički izraz je bio smeliji. Ishodište mnogih jugoslovenskih muzičkih trendova bilo je upravo na ovom festivalu.
Prilika da se čuje nešto o tom vremenu, uz obilje dosad neobjavljenih fotografija sa “Omladine” biće predavanje: Poslednja mladost u Jugoslaviji (festival Omladina 1961 – 1990). Živopisne frizure, kostimi, scenografije... svake godine malo drugačije, kako su godine išle napred, ka kraju jednog veka i vremena koje se nikad neće ponoviti.

 

Dejan Mrkić Lansky je tvorac popkulturne istorije Subotice dvadesetog veka. Kolekcionar starih fotografija i pojedinačnih istorija zgrada, ljudskih sudbina, fenomena i urbanih mitova. Do sada je objavio preko 200 priča (na www.gradsubotica.co.rs u rubrici Stari grad) i dva dokumentarna filma.

Festival Omladina organizuje Udruženje za afirmaciju mladih talenata „Festival Omladina Subotica”, a prateći program "Slobodne forme" Kancelarija za mlade Grada Subotice u saradnji sa Junior Music Studio i neformalnom grupom UrLik.