20. novembar, 19.30 - IKONE POP KULTURE: BOB MARLI - JEDAN SVET, JEDNA LJUBAV

Share


"Bolje umreti boreći se za slobodu nego robovati celog života."

Bob Marli

Nakon veoma uspešnih predavanja Adriane Stojanović u Omladinskom klubu "Skladište" održanih u okviru projekta "Uskladišti svoju ideju" Fondacija "Danilo Kiš" pokreće ciklus pod nazivom "Ikone pop kulture" sa namerom da osvetli živote i dela velikana pop kulture dvadesetog veka.

U saradnji sa Adrianom Stojanović, stručnjakinjom iz oblasti anglistike, u novembru Fondacija "Danilo Kiš" organizuje predavanje koje će prisutne odvesti u sredinu dvadesetog veka do Jamajke i  upoznati ih sa likom i delom jamajčanskog pevača, tekstopisca i gitariste Roberta Nesta Marlija, poznatijeg kao Bob Marli, najpoznatijeg izvođača rege muzike, čuvenog po polularizaciji ovog muzičkog žanra van granica Jamajke.

Predavanje pod nazivom  "Bob Marli - jedan svet, jedna ljubav" održaće se u četvrtak 20. novembra 2014. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu "Skladište".

Malo je ljudi koji su svoje ime zlatnim slovima upisali u muzičku baštinu kao što je to učinio Bob Marli, koji je sa čudnim engleskim akcentom propovedao mir, blagostanje i sreću, svirao rege, imao dovoljno dece da oformi fudbalski tim i frizuru kakvu do tada nijedna zvezda nije nosila. Bob Marli je ikona dvadesetog veka kojoj se i dalje klanja muzički svet, a čije hitove i danas obrađuju neki novi klinci.

Adriana Stojanović je master filologije i prevodilac. Završila je master studije na odseku za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu "Digitalno doba - polazište za neke nove uloge nastavnika i učenika". Tokom studija bila je stipendistkinja Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente, Rotari kluba Subotica i laureatkinja stipendije Eurobank EFG. Godine 2010. bila je vicešampionka sveta u poznavanju gramatike engleskog jezika, a 2011. godine joj je dodeljena Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate i značajan doprinos razvoju obrazovanja u Republici Srbiji. Aktivna je volonterka i održala je niz prezentacija i kreativnih radionica za decu u Američkom kutku u Subotici u okviru stipendije "Endru Karnegi" koju dodeljuje ambasada SAD-a u Srbiji. Piše poeziju na srpskom i engleskom jeziku, koja je u nekoliko navrata objavljivana u domaćim i stranim časopisima. Živi i radi u Subotici.
Ulaz je slobodan.