8, 15. i 22. NOVEMBAR, 17.00 - POKAŽI ŠTA ZNAŠ: RADIONICA ILUSTRACIJE I VIZUELNE NARACIJE ALEKSANDRE DEVIĆ

Share


U okviru ciklusa Pokaži šta znaš, kroz koji vršnjaci uče vršnjake, međusobno se upoznaju i povezuju, u novembru će nam sebe i svoja znanja predstaviti Aleksandra Dević, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu na Odseku za nove medije, inače dobitnica stipendije Top 5 za 2013/2014 godinu Fondacije "Danilo Kiš", kroz  Radionicu ilustracije i vizuelne naracije.

Radionice će se održati tokom tri subote u novembru, 8, 15. i 22. novembra 2014. godine od 17 časova. Susreti će trajati tri sata i održavaće se u ateljeu Likovne radionice Medijala (Adolfa Singera 19). Svi koji su zainteresovani treba da prijave svoje učešće na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili na broj telefona 024/523-566. Fondacija će obezbediti sav neophodan materijal za rad. Učešće je besplatno.

Ova radionica će izuzev praktičnog dela sadržati i predavanja, kao i mogućnost konsultacije sa Aleksandrom u vezi sa radovima u nastajanju. Zadatak na koji polaznici u toku radionice treba da odgovore, odnosno tema koja će se obrađivati tokom radionice je scena po izboru iz knjige "Alisa u zemlji čuda" Luis Kerol.

Program radionice:
subota, 8. novembar 2014, 17.00
Predavanje koje obuhvata razvijanje koncepta i likova. Upoznavanje sa ključnim imenima vezanim za konstrukciju, upoznavanje sa pojmom konstrukcije, njegova primena u izradi karaktera i ostalih delova ilustracije.
Nastavlja se primerima konstrukcije manekena, kao i mreža i šema pomoću kojih se svaki izmišljeni lik može ubedljivo prikazati.
Prikaz uspešnih primera primene ovih principa, kao i nekih primera radova na temu zadatka.

Radni deo:

Prvi segment zadatka - kreiranje lika ili likova koji će biti prisutni na ilustraciji, pomoću informacija stečenih na predavanju uz Aleksandrino stalno prisustvo, sugestije i vođstvo.

subotica, 15. novembar, 17.00
Predavanje koje obuhvata naraciju pomoću valera, kao i drugih likovnih elemenata, te kompozicije.
Primeri uspešnog valerskog planiranja i kompozicije, kao i korišćenje repeticije, gradacije i drugih likovnih elemenata.

Radni deo:
Drugi segment zadatka: izrada valerskih skica i kompozicije na osnovu ideja postignutih pomoću postupka idejacije.

subota, 22.novembar, 17.00
Predavanje koje obuhvata termine kolor skice, poster studije, svetla i korišćenje istog za postizanje atmosfere.
Primeri postupaka izrade kolor skica, limitirane palete i teorija boje.
Kombinacija valera i boje radi atmosfere, sve to kroz primere iz prakse.

Radni deo:
Treći segment zadatka: izraditi kolor skice i eventualno poster studije na osnovu kompozicije sa ranijeg predavanja.
Finalnu izvedbu svaki polaznik samostalno radi kući uz Aleksandrine konsultacije bilo mejlom ili lično.