26. NOVEMBAR, 19.30 - PROMOCIJA KNJIGE ANDREE PALAŠTI "UJFALUŠI CIRKUS"

Share


U sredu, 26. novembra 2014. godine u 19.30 časova u Omladinskom klubu Skladište, u organizaciji Fondacije "Danilo Kiš", održana je promocija knjige Andree Palašti pod naslovom "Ujfaluši cirkus" (Újfalusi cirkusz), u izdanju izdavačke kuće Forum.

Knjigu su predstavile Andrea Palašti i Emeše Kinga Fazekaš - autorke pesama. Knjigu je bilo moguće kupiti na dan promocije po veoma povoljnoj ceni.

"Knjiga 'Ujfaluši cirkus' autorke Andree Palašti i Emeše Kinge Fazekaš predstavlja novinu u kategoriji mađarske dečije literature u Vojvodini. Knjiga predstavlja različite cirkuske tačke u kolaž tehnici i formatu koncertina knjige (savijanje tabaka u obliku harmonike, tako da se svaki sledeći list savija u suprotnom smeru). Zahvaljujući nekonvencionalnom pristupu i savremenom dizajnu, 'Ujfaluši cirkus' pomera granicu i otvara novu sferu u savremenoj dečjoj literaturi gde se sadržaj knjige ne koristi samo za čitanje, već se ona tumači i pokazuje kao umetnički predmet, ostavljajući prostor detetu da sam prepozna i dogradi sadržaj kroz 'igru'. Autorka pesama koje upotpunjuju likovna dela je Emeše Kinga Fazekaš."
Izdavačka kuća Forum

"Svojom knjigom Andrea Palašti poziva nas u čaroban i razigran svet svog cirkusa. Njena prva tačka upravo je započela. U onom trenutku kad je čitalac počeo da lista knjigu, sa svojim pomoćnicima uhvatila vas je za ruke i povela u prvi, beskrajan red tribine gde  možete udobno da se smestite pored odraslih i dece - predaka i članova porodice Palašti - koji vam se smeše sa starih fotografija. Oko podijuma njene mašte nije smestila samo članove porodice koji su još uvek među nama, nego i one koji su rođeni u nekom drugom vremenu. U svojoj izvedbi spaja njihova postojanja, stvara beskrajan cirkus svoje porodice gde vreme ne postoji,  tako poklanjajući im večnost. Prvim gestom svoje tačke poziva sve nepoznate da se pridruže njenim najmilijima, tako proširujući  krug porodice, kao i svoju knjigu cirkusa. Sve vremenske zone su u istom trenutku, dodiruju se, makar na kratko. 
Ne znamo koliko nas je, nas koji smo vremenski i prostorno nezavisni jedni od drugih, koji zauzimamo mesto u prvom redu. Takođe, mnogi će još rasklopiti ovu knjigu, zato će prva tačka uvek biti aktuelna i odigravaće se u sadašnjem vremenu, ali svi koji jednom prekorače prag, ostaju u samoj večnosti.

Čim otvorimo knjigu cirkusa, već se nalazimo u igri. Ne samo na tribini, nego i na podijumu. U ovoj knjizi ne postoji vreme, samo za oni koji je mere. A oni koji mere, nije im mesto u cirkusu. Naročito ne u 'Ujfaluši cirkusu'. Već prva tačka nam predstavlja magične trenutke detinjstva: mesto, gde je sve moguće."

Zoltan Perović

Andrea Palašti rođena je 1984. godine u Novom Sadu. Završila je Gimnaziju "Svetozar Marković", zatim Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Fotografija. Trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Beogradu, smer Teorija umetnosti. Radi kao slobodna umetnica, učestvovala je na mnogobrojnim izložbama u državi, kao i inostranstvu. Error! Hyperlink reference not valid.

Emeše Kinga Fazekaš rođena je 1984. godine u Novom Sadu. Završila je Gimnaziju "Svetozar Marković", Filološki Fakultet u Novom Sadu, smer Nemački jezik i književnost. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Radi kao profesorka u školi jezika.

Andrea Palašti: UJFALUŠI CIRKUS
Tekst: Emeše Kinga Fazekaš
Izdavačka kuća Forum
Glavni i odgovorni urednik: Gabor Virag
Recenzent: Zoltan Perović
Urednik: Kinga Varga Šagi
Tehnički urednik i priprema za štampu: Ivan Palašti