12. DECEMBAR - 25. februar - IZLOŽBA: PLAKATI - ČABA LALIĆ

Share


"Jednostavnost je zapravo beskrajna prefinjenost".
Leonardo da Vinči

U petak, 12. decembra 2014. godine sa početkom u 19.00 časova u Galeriji Omladinskog kluba "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" otvorena je izložba plakata mladog subotičkog dizajnera Čabe Lalića.
Plakati su urađeni u minimalističkom stilu, digitalnom tehnikom i predstavljaju plod četvorgodišnjeg rada. Kada bismo opisivali umetničke radove Čabe Lalića, slobodno možemo reći da ih karakterišu jednostavnost, svedene i pročišćene forme i boje, koje ipak puno toga govore.

 

Umetnost dizajna plakata često nije daleko od društvene angažovanosti. Plakati Čabe Lalića otvoreno i nedvosmisleno govore o surovoj, globalnoj svetskoj politici, ili kritikuju globalizovanog subjekta. Ubedljivom formom i stilom u trenutku probadaju našu rožnjaču i prenose informaciju dalje u pravcu analitičkog mišljenja. Bude u nama kritički duh i tako, ne samo estetskim efektom, a da toga nismo možda ni svesni skreću našu pažnju na svet iyvan umetnosti. Ovi plakati pokazuju ili nas teraju da razmislimo o odgovornosti, pasivnosti ili našoj ulozi u društvu. Probadaju nas. Umetnik prenosi svoj unutrašnji sistem vrednosti, pročišćen neretko minimalnim sredstvima, stvarajući živa ali hladnokrvno uzdržana dela.

Širbik Attila, pisac

 

Čaba Lalić je rođen 1989. godine u Subotici. Već od malih nogu je bio zainteresovan za crtanje. Karijeru je počeo kao mladi karikaturista, radovima objavljenim u novinama "Hét Nap" i "Magyar Szó". Ubrzo postaje član umetničke radionice "Studio Bravo". Zahvaljujući mentorkinji Emiliji Grubanov Martinek učestvuje i postiže rezultate na raznim konkursima u Mađarskoj, Portugaliji. Sa 15 godina svojim radom predstavlja našu zemlju na međunarodnim likovnim takmičenjima u Ženevi, Tunisu, Samoi, Kongou, Njujorku.
Tokom školovanja u srednjoj Politehničkoj školi za Tehničara grafičke pripreme, učio je zanat i prisustvovao raznim takmičenjima i projektima, kao što je Kioskov foto projekat "Communication II" i Republičko takmičenje grafičkih škola, gde je postigao dobre rezultate. Član je umetničke radionice "Medijala" i učenik slikara i likovnog pedagoga Gorana Vuletića
Trenutno je student treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu na smeru Grafičke komunikacije. Prvu samostalnu izložbu u oblasti crteža je imao 2013. godine u kafeu Grunf u Subotici. U oblasti dizajna izlagao je na Svetskom bijenalu studentskih plakata u Novom Sadu.
Ulaz je slobodan.