6. DECEMBAR, 19.30 - RADNA SOBA: (R)EVOLUCIJA SVESTI - ZDRAVSTVENO VASPITANJE O REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU

Share


U okviru projekta "Radna soba" neformalna grupa mladih Subotičana "(R)evolucija svesti" pozvala je sve radoznale, gladne znanja i kvalitetnih razmena mišljenja da učestvuju u snimanju 8. epizode istoimene emisije koja je, po treći put, bila snimljena pred publikom u subotu, 6. decembra 2014. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu "Skladište". Ulaz je bio slobodan.

Tema 8. epizode nosila je naziv: "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" poznatije kao "seksualno vaspitanje". Tokom emisije posetioci su prisustvovali debati i diskutovali o tome zašto je dobra ili loša ideja da se jednog dana ovaj predmet uvede u školski program, šta bi to doprinelo i značilo za decu i njihove roditelje i kako bi im to pomoglo u daljem procesu razvijanja.

Voditelj emisije je Tejmur Šihmamedov, strukovni ekonomista. U 8. emisiji učestvovali su: dr Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koautorka udžbenika za zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, i Dragan Muharem, teolog.

Diskutantimaje bilo drago da su imali mogućnost da odmah osete reakcije publike, da čuju smeh i potencijalno negodovanje, kao i da odgovore na sva pitanja koja im se postave u vezi sa aktuelnom temom emisije ili temama iz prethodnih epizoda, kao i sa emisijom u celosti. Ni jednom od diskutanata nije bila želja da nekome nameću mišljenja, već da svoje mlade i ostale sugrađane podstaknu na kritičko promišljanje te da se u njima, nakon što čuju neke stavove učesnika, probudi iskra radoznalosti i da sami dalje istražuju, saznaju nove informacije, činjenice i iz toga izvlače sopstvene zaključke. Cilj emisije "(R)evolucija svesti" je, dakle, da se u opuštenoj atmosferi priča o različitim naučnim i društvenim temama, propuštajući ih kroz prizmu kritičkog razmišljanja, naučnog pogleda na svet i humora. Emisija "(R)evolucija svesti" može da se prati na sledećem linku: youtube.com/user/revolucijasvesti?sub_confirmation=1.

Neformalna grupa mladih Subotičana "(R)evolucija svesti" se aktivno zalaže za ljudska prava, promovisanje naučnog pogleda na svet i kritičkog razmišljanja. Ova sekularno-humanistička grupa se protivi praznoverju, dogmama i svakom vidu diskriminacije i netolerancije.

Fondacija "Danilo Kiš" je u septembru 2014. godine raspisala poziv "Radna soba" sa ciljem da podstakne pojedince i udruženja da promišljaju svoju ulogu u zajednici, da sebe gledaju i razvijaju kao nosioce novih kulturnih strujanja i promena, te da javni prostor posmatraju i brane kao svoj. Omladinski klub “Skladište” zamišljen je, dakle, kao RADNA SOBA za sve koji se (pro)nalaze na putu ka realizaciji svojih ideja, zamisli i projekata kojima Grad i svoje neposredno okruženje čine lepšim, dinamičnijim, zdravijim i boljim.