19. DECEMBAR, 19.30 - ROBERT TILI: STIHOVI NA STRUJU 2

Share


Književna promocija knjige Roberta Tilija se održala u petak, 19. decembra 2014. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište". Moderator večeri ćje bio Goran Grubišić, muzičar i tekstopisac.
Knjiga "Stihovi na struju 2", objavljena neposredno pre beogradskog Sajma knjiga, u izdanju novosadskog Prometeja, zbirka je prepeva rok pesama najbitnijih autora žanra: Koen, Jang, Van Morison, Džim Morison, Bob Dilan i drugi. Ova knjiga je svojevrsni nastavak obimne i bogato ilustrovane enciklopedije rok muzike sa prepevanim stihovima velikih autora roka (Vonder, Robertson, Bakli, Džoni Mičel itd.) "Električni sanovnik" (Prometej, 2007.) i "Stihovi na struju 1" (Alma, 2011), koja takođe sadrži autorove crteže i prepeve rok pesama autora od Jana Andersona do Toma Vejtsa.

Tokom književne večeri posetioci su bili u prilici da uživaju u autorovom izvođenju nekih od prepevanih pesama u izvornom obliku.

Knjiga se prodavla po promotivnoj ceni od 200 dinara. 

Ulaz je bio slobodan.
Robert Tili je rođen 1959. godine u Subotici, gde je završio osnovnu školu i klasičnu Gimnaziju. Studirao je i filozofiju u Beogradu. Bavi se crtanjem od malih nogu, književnošću od 1977. godine a muzikom od 1979. godine. Prevodi sa engleskog i mađarskog jezika, a prevodio je i književne veličine kakve su Ezra Paund, Imamu Amiri Baraka, Džil-Skot Heron, Peter Esterhazi, Džems Džojs, Lorens Ferlingeti, Kenet Reksrot, Li-Taj-Po i Jožef Atila.
U enciklopediji neoizma i likovne avangarde u Srbiji pomenut je na tri, a u istorijatu stripa u Srbiji na čak šest mesta. U Enciklopediji "EX-YU" Petra Janjatovića jedini ima samostalnu jedinicu kao Subotičanin, uz Kornelija Kovača i Gabora Lenđela (ali kao člana grupe "Teška Industrija"). Objavio je 19 nosača zvuka, što albuma, što audio i video kaseta, CDa i DVD-a, što u ex Jugoslaviji, što u Sloveniji, što u susednoj Mađarskoj. Objavio je 18 knjiga poezije, eseja, proze, prevoda i enciklopedijskog štiva za izdavače iz Novog Sada, Beograda i Rešetara (Hrvatska), od toga pet u elektronskom (internet) izdanju za kanjiške i beogradske izdavače. Pisao je muziku za pozorište i film ("Evropa preko plota" Želimira Žilnika) i glumio u dokumentarnim i igranim filmovima (Karolj Viček, Sabolč Tolnai). Glumio je i u avangardnim pozorišnim predstavama, kao i predstavama za decu. Imao glavnu mušku ulogu u filmu "Čudna šuma (Minotaur)". Imao je sedam samostalnih izložbi i nekolicinu grupnih u zemlji i inostranstvu. Sarađivao je sa svim članovima najznačajnije avangardne likovne grupe s ovih prostora "Boš end Boš", najviše s pokojnim Slavkom Matkovićem, Balintom Sombatijem, Antom Vukovim i Katalin Ladik. Godine 1994. Karolj Viček snimio je o njemu dokumentarni film "Trubadur". Dobitnik je nagrade "Dr Ferenc Bodrogvari" 1999. godine za knjigu irskih bajki, koju je sam ilustrovao. Vodio je i uređivao samostalne emisije na TV stanicama K23, YU Eco i Super TV. Honorarno uređuje i vodi muzičke i književne autorske emisije na Radio Subotici, za uredništva na srpskom i hrvatskom jeziku. Dobitnik je književne nagrade “Miroslav Dereta” za roman “Izdah iz staklenika”, 2012. godine, i nagrade "Pro Urbe" grada Subotice, 2013. godine.
Živeo je na tri kontinenta: Amerika, Afrika (Maroko,Tunis), Evropa (Holandija, Švedska, Nemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska).

Bibliografija:
1. BAKENBERDI ETELE VOLF - poetska proza, OSVIT, Subotica,1982.
2. TRUBADUR, poezija, MINERVA, Beograd,1982.
3. VELIKI STILISTI BLUZA - enciklopedija, ČETVRTI TALAS, Novi Sad, 1991.
4. ZVUCI S OBALE REKE MERSEY - odabrane pesme pesnika Liverpulskog kruga, prepev i ilustracije, PROMETEJ, Novi Sad, 1994.
5. LETEĆI VUČIDOL - prevod i kolažiranje romana Čat Geze, Havaš Emila i Artura Munka o Ivanu Sariću, METEOR, Subotica, 1998.
6. UZVIŠENI HUMOR BLAŽENIH MONAHA PUSTINJE, prevod i ilustrovanje anegdota velečasnog Roberta Kerna, RUKOVET, Subotica, 1998.
7. PROLEĆA JEDNOG, U CVETNIM POLJIMA/ IRSKE NARODNE BAJKE, odabir, predgovor, beleške i ilustrovanje, PROMETEJ, Novi Sad, 1999. nagrada subotičkog KPZ "Dr Ferenc Bodrogvari"
8. VELIKI STILISTI DŽEZA - enciklopedija, PROMETEJ, Novi Sad, 2000.
9. KRALJ RIBARA - poezija, NARODNA KNJIGA, Beograd, 2003.
10. POMOĆNI (BEZ)IZLAZ-poezija, NARODNA KNJIGA, Beograd, 2004.
11. U TRAGANJU ZA SVETIM GRALOM -poetska proza, elektronsko izdanje ,www.seecult.org, Beograd, 2005.
12. SKICE IZ EUROPE: DANI PIVA&RUŽA - poema, na hrvatskom jeziku, URBIS, Beograd, 2006.
13. ŽIVOTOPIS SMRTI - poetska proza, na hrvatskom jeziku, elektronsko izdanje, www.zEtna, Kanjiža, 2007.
14. ANTOLOGIJA ROK-POEZIJE: ELEKTRIČNA SNOVIĐENJA - enciklopedija, izbor, predgovor, ilustrovanje i prepev antologijskih rok pesama 20. veka, PROMETEJ, Novi Sad, 2008.
15. ANTOLOGIJ(ic)A ROK-POEZIJE: STIHOVI NA STRUJU - izbor, predgovor, fusnote i ilustrovanje odabranih rok pesama, ALMA, Beograd, 2011.
16. SAVREMENI DŽEZ - enciklopedija, PROMETEJ, Novi Sad, 2011.
17. ZEN-PIJANDURA - poezija, trojezično (srpski, engleski, mađarski jezik); ALMA, Beograd, 2011.
18. WOODSTOCK GENERACIJA / HEROJSKO DOBA ROKA - eseji, ALMA, Beograd, 2011.
19. IZDAH IZ STAKLENIKA - roman, Dereta, Beograd, 2012.
20. LETEĆI VUČIDOL - prevod romana Čat Geze, Emila Havaša i Artura Munka, HAD, Subotica, 2013.
21. BLUZ POEZIJA - izbor i prevod poezije afroameričkih Crnaca i bluz pevača, ALMA, Beograd, 2013.
22. DAR - OD SANDBERGA DO GIL SKOT-HERONA - izbor i prepevi pesama pesnika s angloameričkog govornog područja, elektronsko izdanje, ZAVETINE, Beograd, 2014.
23. STIHOVI NA STRUJU 2 - prepevi rok tekstova, PROMETEJ, Novi Sad, 2014.
24. BUDUĆNOST MRTVACA - poezija, na hrvatskom jeziku, HAD i NIU Hrvatska Riječ, Subotica, 2014.