21. MART, 19.00 - NOVI AUTORI DOMAĆEG FILMA: OGNJEN GLAVONIĆ

Share


U okviru ciklusa "Novi autori domaćeg filma" u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, Festivala evropskog filma Palić i Fondacije za Omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ prikazan je dokumentarni film „Živan pravi pank festival“ reditelja Ognjena Glavonića. Nakon premijernog prikazivanja filma u Centru "Žorž Pompidu" u Parizu u okviru festivala "Cinema du Reel" i uspešnih projekcija na festivalima u Londonu, Kopenhagenu, Briselu, Roterdamu, Pragu, Firenci i drugim velikim gradovima Evrope jedan od najnagrađivanijih domaćih dokumentaraca prikazan je u Subotici u Bioskopu "Eurocinema" u subotu, 21. marta 2015. godine, od 19 časova.

 

U dokumentarnom filmu "Živan pravi pank festival" kamera tokom četiri dana prati Živana Pujića, pesnika, đilkoša i autsajdera, za vreme organizovanja muzičkog festivala "Tomaševcu u pohode" (TUP), koji Živan tradicionalno pravi svake godine u rodnom banatskom selu. U ovoj tragikomičnoj priči o entuzijazmu i usamljenosti upoznajemo se sa načinom na koji Pujić organizuje festival, njegovim ličnim potrebama i razlozima za održavanje pank koncerta u jednoj ruralnoj sredini.
Internacionalni magazin "MusicFilmWeb" je uvrstio Glavonićev film među deset najboljih muzičkih dokumentaraca 2014. godine, rame uz rame sa aktuelnim filmovima o Niku Kejvu, grupi Pulp, islandskoj pevačici Bjork, grupi Led Zepelin i drugim velikanima svetske muzičke scene.

Nakon projekcije film su predstavili reditelj Ognjen Glavonić i glavni junak Živan Pujić Jimmy.

Ognjen Glavonić je diplomirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi kratki filmovi su prikazani na više od 60 domaćih i međunarodnih festivala. Trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu "Teret“.

ŽIVAN PRAVI PANK FESTIVAL – Ognjen Glavonić (Srbija, 2014)
Trajanje: 63 min
Režija: Ognjen Glavonić
Produkcija: Mladen Bulbuk, Ognjen Glavonić
Kamera: Relja Ilić
Montaža: Sara Santini

Uz pomoć štapa i kanapa Živan pravi pank festival u svom selu.
Živan je pank roker i pesnik koji potiče iz veoma siromašne paorske porodice. Svakog leta, poslednjih pet godina, Živan je organizovao pank festival u svom rodnom selu u Srbiji. I uvek je bio na gubitku.
Ipak, njegova strast je da ponudi novi kulturni model ljudima iz te sredine, a njegovi snovi su fokusirani na menjanje načina na koji ti ljudi misle.
Zaraditi neke pare, dok se bavi tom svojom strašću, takođe je jedan od Živanovih ciljeva.
Ovo je šesti put da Živan pravi muzički festival, a sada je rešio da ga proširi – dovodi bend iz Slovačke i time festival postaje internacionalan.

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=H6gZG8P0r1Y
https://www.youtube.com/watch?v=YIYNEP6zHQg

IMDB
http://www.imdb.com/title/tt3121746/?ref_=fn_al_tt_1