27. MART, 20.00 - IKONE POP KULTURE: ENDI VORHOL - OTAC POP-ARTA

Share


U budućnosti koja dolazi talenat, kultura i autentičnost neće biti na ceni. Jedini parametri uspeha biće novac, slava i glamur, i oni će postati opsesija svih − i onih kojima su suđeni i onih kojima nisu. U toj budućnosti svako će biti slavan na 15 minuta, ne zbog vrednosti koju poseduje, već isključivo zbog dobrog pakovanja.”  Endi Vorhol

Ciklus pod nazivom "Ikone pop kulture" pokrenut je sa namerom da osvetli živote i dela velikana pop kulture dvadesetog veka. Predavanje pod nazivom "Endi Vorhol - otac pop-arta" je u petak, 27. marta 2015. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije „Danilo Kiš“ održala anglistkinja Adriana Stojanović iz Subotice.

Jedan od najpoznatijih umetnika dvadesetog veka, američki slikar, režiser, publicista, glumac i fotograf, zaslužan za rođenje umetničkog pravca poznatijeg kao “pop-art” upravo je Endi Vorhol (Andy Warhol). Počeo je da se bavi štampom na tkanini, a slike je radio u serijama, čime je postigao, ne samo da se bavi umetnošću masovne proizvodnje, već i da samu umetnost pretvori u masovni produkt. Izjavljujući da želi da bude mašina i umanjujući značaj svoje kreativnosti, Vorhol je zapravo načinio revoluciju u umetnosti, pa njegov rad veoma brzo postaje popularan.

Adriana Stojanović je master filologije i prevodilac. Završila je master studije na odseku za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu "Digitalno doba - polazište za neke nove uloge nastavnika i učenika". Tokom studija bila je stipendistkinja Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente, Rotari kluba Subotica i laureatkinja stipendije Eurobank EFG. Godine 2010. bila je vicešampionka sveta u poznavanju gramatike engleskog jezika, a 2011. godine joj je dodeljena Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate i značajan doprinos razvoju obrazovanja u Republici Srbiji. Aktivna je volonterka i održala je niz prezentacija i kreativnih radionica za decu u Američkom kutku u Subotici u okviru stipendije "Endru Karnegi" koju dodeljuje ambasada SAD-a u Srbiji. Piše poeziju na srpskom i engleskom jeziku, koja je u nekoliko navrata objavljivana u domaćim i stranim časopisima. Živi i radi u Subotici.
Ulaz je slobodan.