9. jun, 20.00 - KONCERT SEGEDINSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Share


U utorak, 9. juna 2015. godine u Velikoj većnici Gradske kuće, sa početkom u 20 časova, bio je održan  Koncert Segedinskog simfonijskog orkestra, u organizaciji  Udruženja „Electe“ iz Subotice.

Program koji će biti izveden u Subotici predstavlja odabrana dela Henrija Persla – „Abdelazer svita“ i odlomke vokalno-instrumentalnog dela „Stabat Mater“ kompozitora Đovanija Batista Pergolezija. Segedinski simfonijski orkestar nastupiće pod dirigentskom palicom maestra Šandora Đedija, a solistkinje su Timea Zita Šomođvari – sopran i Boglarka Lacak – mecosopran.

Segedinski simfonijski orkestar jedna je od najznačajnijih muzičkih institucija koja deluje u južnom regionu Republike Mađarske. Orkestar predstavlja veoma važan centar koncertnog života, ne samo u Mađarskoj već i na međunarodnoj muzičkoj sceni, a takođe je osnova za operu druge po veličini operske kuće u Mađarskoj, Segedinskog nacionalnog pozorišta. Pored obavljanja visokokvalitetnog rada u operi, izrasli su i u značajan orkestar koncertne muzike, čemu su doprineli i njihovi odlični dirigenti.

Šandor Đedi je od 1999. godine rukovodilac orkestra. Do 2008. godine bio je generalni direktor pozorišta i dirigent ansambla, a od 2008. je šef dirigent i umetnički direktor. Dirigovao je na velikom broju operskih gala koncerata, i kao partner u inostranim zemljama, dok je od devedesetih godina veoma aktivan i na polju simfonijske muzike. Njegov veoma širok repertoar obuhvata dela od baroka do savremene muzike.

Koncert je podržala Fondacija "Danilo Kiš".