29. avgust - 1. septembar DAN GRADA

Share


Povodom proslave Dana Grada, koji se obeležavao od 29. avgusta do 1. septembra 2015. godine u Subotici, Fondacija "Danilo Kiš" je producirala projekciju 3D animacije pod nazivom “Skladište kulture” na desnom krilu zgrade "Jadran" u kojoj se nalaze prostorije Fondacije i Omladinski klub "Skladište".

Ovo je prvi put u Gradu da se na osnovu arhitektonske konstrukcije animacija prilagodi objektu i na taj način "oživi" zgrada, gde se inače odvijaju različiti kulturni programi, izložbe, koncerti, predavanja, tribine, projekcije filmova, radionice i još mnogo toga. Sama animacija je kontekstom prilagođena oblastima koje rad Fondacije obuhvata, kao što su književnost, muzika, likovna umetnost… a pre svega promociji kulture među mladima i ostalim sugrađanima.

Tehničku izradu animacije izveo je Darko Subotin, student Akademije umetnosti u Novom Sadu, jedan od dobitnika stipendije “Top 5” za najbolje studente umetnosti 2013. godine, u organizaciji Fondacije "Danilo Kiš".

Kao muzička podloga korišćene su kompozicije Dragoljuba Ćurčića koji nastupa pod imenom Delta43.

Program je realizovan uz tehničku pomoć i saradnju sa Otvorenim univerzitetom Subotica i Dečjim pozorištem.

Projekcija je bila postavljena 30. i 31. avgusta 2015. godine od 21 do 22 časa.

 

Darko Subotin, rođen 1990. godine u Subotici, završio je Gimnaziju “Svetozar Marković”. Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Animacija i vizuelni efekti, upisao je 2010. godine. Tokom studija uradio je nekoliko kratkih autorskih animiranih filmova kao što su “Herbert”, “Kupon”, “Težak posao”, kao i razne eksperimentalne animacije. Osim animacije, bavi se i vizuelnim efektima - sarađivao je sa subotičkim režiserom Andrejom Bokom na filmu “Tale Of The Wall Habitants”, a trenutno radi na nekoliko filmskih i animiranih projekata, kao što su film Andreja Boke “Otac” , film američkog reditelja Saše Kneževa “Kasandra”, kao i na svom najnovijem autorskom animiranom filmu “Lilly”.  Darko je strastveni ljubitelj filma, crtanja i umetnosti, uvek u potrazi za usavršavanjem i novim umetničkim projektima.

Dragoljub Ćurčić je pod pseudonimom Delta43 u toku zadnjih osam godina isprobavao različite pravce, koji su ga uglavnom vodili u krug, tako da još uvek plovi na ponavljajućim talasima elektronskih voda, na razmeđi ambijentalne elektronike, elektroakustike, IDM uticaja i kompozicija baziranih na loopovima. Hladni zvuk mašine prati ga uporno na tom putovanju kroz duboku noć pokrivenu oblacima snova iz kojih povremeno pada kiša. Ponekad bi se vratio sa svojih istraživačkih pohoda i održao prezentaciju svojih otkrića u Subotici, Novom Sadu i Beogradu u skromnoj formi live act nastupa, ili bi prosto poslao pismo u boci za neku kompilaciju.

http://soundcloud.com/delta43

http://delta43.lostpatterns.com/