24. septembar - 06. novembar: KULTURE SVETA U SKLADIŠTU: PROSLAVA DANA INSTITUTA KONFUCIJE

Share


Kancelarija za promociju kineskog jezika kao stranog (Hanban) je odredila 26. septembar kao svetski dan Instituta "Konfucije". U periodu od 24. septembra do 15. oktobra 2015. godine u okviru ciklusa "Kulture sveta u Skladištu" u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“ likovnom izložbom i projekcijama filmova Fondacija „Danilo Kiš“ će se, u saradnji sa Institutom "Konfucije" u Beogradu, pridružiti proslavi svetskog dana Instituta "Konfucije", koji se tokom septembra obeležava u celom svetu.

Ulaz na sve programe je slobodan.

 

 

PROGRAM

Omladinski klub "Skladište"

24. septembar - 15. oktobar 2015.

Izložba "Vreme upisano u slikama": stare kineske razglednice


24. septembar 2015, 20h

Projekcija filma:  Kineska lјubavna odiseja

Radnja se dešava u vreme dinastije Ming. Brat i sestra (princ i princeza) žele da pobegnu iz palate. Princeza uspeva da ostvari svoju želјu lukavo preobučena u muškarca. U gradu sreće mladića koji je u potrazi za idealnim mužem za svoju sestru. U princezu (za koju i dalјe misle da je muškarac) se zalјublјuju i brat i sestra... Komična, romantična i uzbudlјiva priča o lјubavi i polovima.

 

1. oktobar 2015, 20h

Projekcija filma:  Mit

Godine 221. p.n.e. prvi kineski car Ćin Šihuang započeo je sa izgradnjom carske grobnice. Više od 700 000 prinudnih radnika grobnicu je gradilo 37 godina. Legenda kaže da su, kako bi se sačuvale tajne koje grobnica skriva, svi koji su učestvovali u gradnji zakopani živi zajedno sa carem. Tokom narednih dve hilјade godina ni jedan istoričar, arheolog ili plјačkaš grobova ne uspeva da pronađe grobnicu koja skriva najveće blago na svetu... sve dok arheolog Džek i naučnik Vilijam ne krenu u pustolovinu koja će ih dovesti do najvećeg otkrića u istoriji Kine.

 

08. oktobar 2015, 20h

Projekcija dokumentarnih filmova: epizoda iz serije dokumentaraca o kineskoj kuhinji pod nazivom "A Bite of China"

Organizatori programa: Fondacija "Danilo Kiš" Subotica i Institut "Konfucije" Beograd.