FILOZOFSKI KLUB: NOVI SURFERI

Share


Od novembra 2015. godine Fondacija "Danilo Kiš" pokreće Filozofski klub: Novi surferi zamišljen kao javni razgovor u kom su pozvani da učestvuju svi koji žele da ukrste mišljenja sa svojim sagovornicima, preispitaju svoje i tuđe stavove, kritički i analitički, te nauče da ih iznose argumentovano, po pitanju aktuelnih tema iz različitih oblasti života, savremenih društvenih pojava i teorija, nauke i umetnosti, a posebno onih koje se tiču mladih. Polemički susreti su osmišljeni sa ciljem razvijanja kulture dijaloga kod mladih, koji će im pomoći da formiraju svoje mišljenje, izgrade svoje stavove po pitanju tema koje ih okružuju i tiču ih se, te argumentovano, kulturno i civilizovano ulaze u rasprave i razgovore sa nosiocima suprotnih mišljenja i stavova.

Programom Filozofski klub: Novi surferi želimo da doprinesemo razvoju kulture razumevanja i tolerancije među mladima, njihovim podsticanjem na diskusije povodom različitih tema, što će omogućiti svakom, i učesnicima i publici, neki drugi ugao gledanja na problem.

Filozofski klub "Novi surferi" je namenjen onima koji žele da: se poduče dobroj komunikaciji i aktivnom slušanju, uče kako da oblikuju misao u reč, zadobiju samopouzdanje i otvorenost za drugačije mišljenje, razviju veštinu vođenja otvorenog dijaloga i argumentovane rasprave, uče jedni od drugih, unapređuju svoje govorne i komunikacione veštine, nauče kako se gradi dobar argument, osete atmosferu kvalitetne rasprave, te svetu pristupaju kritički i kreativno.

Neke od tema kojima će se Filozofski klub baviti su: Biti ili imati?, Je li ćutanje zlato?..., a učesnici rasprave će imati priliku i sami da predlože teme za neke naredne diskusije.

Polemički susreti će se održavati jednom mesečno. Uskoro će biti objavljen datum prvog susreta na internet i Facebook stranici Fondacije. Učešće je besplatno.

Zainteresovani mogu da se informišu putem mejla: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , ili telefona na: 024/523-566, ili pak usmeno svakog radnog dana od 7.30 do 14.30 časova u prostorijama Omladinskog kluba “Skladište“ (Park Ferenca Rajhla 12a, polusprat kod Dečjeg pozorišta).

Voditelj Filozofskog kluba "Novi surferi" je Boris Čegar, profesor filozofije.