REZULTATI KONKURSA ZA MUZIČKI VIDEO: NA SEVER!

Share


Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" je početkom 2016. godine raspisala Konkurs za muzički video "Na sever!" na muziku subotičkih autora koji su učestvovali na kompilacijama „Sever-severozapad“ 1, 2 i 3, koje je Fondacija objavila u periodu od 2007. do 2015. godine a koje predstavljaju periodične preseke aktuelne muzičke produkcije subotičkih autora indie - pop, rock, elektro pop, hip hop, post rock, reggae, jazz, blues, electro, new wave, dark wave, synth pop, hard core, punk, country i sličnih pravaca. Konkurs za video se odnosio na celokupne opuse autora prisutnih na pomenutim kompilacijama.

Na konkurs se prijavilo devet autora sa 11 video radova: Aleksandra Dević (Pionir 10: "Da, da, da"), Armand Mesaroš (Neuroleptic Trio: "Bogi Dance"; Ljudske potrebe: "Demon"), Boris Kopilović (Wooden Ambulance: "Oh Dear"), Dejan Topić (Ana Never: "Gorgeous One"), Gorčin Merdanović (Zornjak: "Idemo u dgra", Muse Trap: "Trigger", Paniks: "Konflikt"), Ksenija Kovačević i Stipan Milodanović (Omladinac 11: „Lepota je prolazna“), Stipan Milodanović (Wooden Ambulance: „Sidewalk“), Sebastian Svitlik (Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks: "Fabrika"), Zlata Vojnić Kortmiš (Yus Yus: „Forever“; Neuroleptic Trio:  „Besna kao majski vetar, dosadna kao aprilska kiša“).

Komisija u sastavu Leonid Pilipović (Leo fon Punkerstein), akademski slikar, strip crtač i član bendova Džukele, Goblini, Iskon..., Akoš Kovač, direktor fotografije, i Jelena Grujičić (Jelena Deerhunter), akademska slikarka, donela je sledeću odluku:

1. Prva nagrada (Go Pro kamera) je pripala Sebastianu Svitliku za muzički video na pesmu "Fabrika" benda Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks;

2. Druga nagrada (eksterni hard disk) je pripala Aleksandri Dević za muzički video na pesmu "Da, da, da" subotičke grupe Pionir 10;

3. Treća nagrada (slušalice) je pripala Borisu Kopiloviću za muzički video na pesmu "Oh Dear" subotičkog orkestra Wooden Ambulance.

Nagrade za tri najbolja rada biće dodeljene naknadno, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Uz nagrade sledi i poklon kompilacija „Sever-severozapad vol. 3“ kao i diploma o osvojenom mestu. Svi učesnici dobijaju potvrdu o učešću na konkursu.

Svi video radovi pristigli na konkurs Kompilacije „Sever-severozapad“ 1, 2 i 3 mogu se pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=mec5UK9rcq4&list=PLLESMlIx18eJKDd_syC0Oof6sLQlrCLZb

Bendovi koji su zastupljeni su: Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks, Pionir 10, Wooden Ambulance, Ljudske Potrebe , Neuroleptic Trio ,Omladinac 11 , YusYus, Zornjak, Muse Trap, Paniks i Ana Never.

Ocene žirija:

1. mesto:
Sebastian Svitlik : Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks "Fabrika"

Leo: Bila je velika borba između Borisovog i Sebastianovog rada, ipak pobedu je odnela Fabrika. Iz prostog razloga što na ovom spotu ja ne mogu da nadjem slabu tačku. Nema je ni na Borisovom da se razumemo, ali ovde je autor otišao korak dalje i ispričao čitavu priču. Na vrlo originalan način dočarao teskoban svakodnevni život jednog običnog malog čoveka, mrava. Izbor šume kao okruženja - fenomenalno! Kadriranje, montaža, dinamika, fotografija i scenografija, od mene desetka. I što ne reći, odlična gluma!!! Jedini spot od predloženih koji sam odgledao više od 5 puta!
Jelena: Smatram da je video upotpunjen kako sa muzičkog tako i sa estetskog aspekta. Vrlo mi je interesantan momenat prirode u jednoj priči o industriji i definitivno se vizuelno i muzičko prepliću jako dobro u ovom radu! Naravno, od svega mi se najvise dopada to što ovaj rad prikazuje vreme u kom veliki deo sveta živi i konstantnu borbu preživljavanja i kreativnosti (razbijati pisaću masinu o zemlju: sjajno!! :) )
Akoš: Likovnost video rada savršeno ilustruje mizerno stanje radika. Izuzetno dobri rezovi i mali detalji čine ga još bogatijim (na primer kadrovi sa mravom ili pisaćom mašinom koja se vuče po zemlji). Značajan detalj je i to što je fabrika u kojoj radi lik video spota odavno prestala sa radom, a danas je u aktuelnoj izbegličkoj krizi ova bivša ciglana baza migranata.

2. mesto:

Aleksandra Dević: Pionir 10 "Da Da Da"
Leo: Vrlo zanimljiv video, dopada mi se oslikavanje tela u skladu sa tekstom, dinamički dobro prati samu numeru, vizuelno sasvim pristojno. Reverse time pun pogodak.
Jelena: Ideja ovog video rada mi se takođe sviđa zbog povezanosti slike i teksta pesme. Vrlo lepa atmosfera! Ima dosta uloženog rada i što se mene tiče definitivno zaslužuje da bude odabran!
Akoš: Zanimljiva ideja! Telo i značenje, u ovako jakom kontekstu, odavno su predmet interesovanja umetnika. Način izrade veoma uzbudljiv, šteta što nema još malo više poigravanja sa mogućim rešenjima i što se tu i završava. Još par fazona ne bi bilo loše.

3. mesto:

Boris Kopilović: Wooden Ambulance "Oh Dear"
Leo: Jedan od najboljih pristiglih radova. Odlična fotografija, kolorit kao i izbor ambijenta. Kamera i kadriranje sjajno stopljeni sa muzikom. Ovo je najbolji spot koji Wooden Ambulance imaju :D
Jelena: Atmosfera u ovom video radu prati i savršeno odgovara, rekla bih, čitavom muzičkom koloritu Wooden Ambulance benda. Smatram da bi video bio još bolji kada bi duže trajao. Posmatrač bi imao više vremena uživajući u vrlo idiličnim kadrovima, u određenim momentima gde je fotografija sjajna i naravno u prelepoj muzici i vokalu!!
Akoš: Lepo urađena kamera. Dobro odabrani glumci, kolorit i dobra fotografija. Malo mi je žao što ja takav kraj, previše predvidiv, puno puta viđeno.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

TEKST KONKURSA:

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" raspisuje Konkurs za muzički video "Na sever!" na muziku subotičkih autora koji su učestvovali na kompilacijama „Sever-severozapad“ 1, 2 i 3, koje je Fondacija objavila u periodu od 2007. do 2015. godine i koje predstavljaju periodične preseke aktuelne muzičke produkcije subotičkih autora indie - pop, rock, elektro pop, hip hop, post rock, reggae, jazz, blues, electro, new wave, dark wave, synth pop, hard core, punk, country i sličnih pravaca. Konkurs za video se odnosi na celokupne opuse autora prisutnih na pomenutim kompilacijama, te ne moraju biti obrađene samo kompozicije koje se nalaze na kompilacijama.

Sever-severozapad autori/bendovi su:

Pogon, Džukele, Joe & The Nightflowers, Lonesome Bob Tilly, Mandragora, Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks, Miške i drugari, Prevremon, Put kojim se đere ide, Goje, Dr Fuzz & Uranium Surfers, Fluat, Kirf Rodalvas, Miške, VD, Sherbet Underground, Dolphin's Wish, Edvard feat. Rajahman, Neverhood, Perpetuum Mobile, Lajko Felix, By the Way, Lea's Friend, F.A.P, Zornjak, Nafta, Glioksizom, Ana Never, Paniks, Pionir I0, Tranzit, Jumping Da Sky, R. G. Tilly, Ljudske potrebe, Sevdah Youth, Omladinac 11, Musetrap, Secret Man, YusYus, Carry, Wooden Ambulance, All the Arms We Need, Neuroleptic trio, HalloAgain, Nebo je crveno, Senkiháza, Vučja tazbina.

Komisija u sastavu Leonid Pilipović (Leo fon Punkerstein), akademski slikar, strip crtač i član bendova Džukele, Goblini, Iskon..., Akoš Kovač, direktor fotografije, i Jelena Grujičić (Jelena Deerhunter), akademska slikarka, odlučivaće o prvom (Go Pro kamera), drugom (eksterni hard disk) i trećenagrađenom (slušalice) autoru ili grupi autora. Uz nagradu sledi i poklon kompilacija „Sever-severozapad vol. 3“. Svi nagrađeni učesnici dobijaju Potvrdu o učešću na konkursu i osvojenom mestu.

Radovi mogu biti rađeni u formi igranog video spota, animacije, stop motion animacije, apstrakcije, video kolaža – postupkom reciklaže, snimanje kamerom, telefonom, foto aparatom... a postoji mogućnost i konsultacije sa muzičarima čije pesme autori odaberu za muzički video.

Video radovi ne smeju biti stariji od produkcije iz 2016. godine.

Sa bendovima se možete upoznati na kompilacijama „Sever-severozapad“ 1, 2 i 3 na sledećim linkovima:

Sever-severozapad 1: http://sever-severozapad.bandcamp.com/album/sever-severozapad-vol-1

Sever-severozapad 2: http://www.danilokis.rs/sr/download.html?task=viewcategory&catid=14

Sever-severozapad 3: http://www.danilokis.rs/sr/download.html?task=viewcategory&catid=23

Ostali linkovi: zvanične internet stranice bendova, soundcloud, bandcamp, youtube, facebook i sl.

 

Radovi se mogu predati lično (radnim danima od 7.30 do 14.30 časova) ili poštom na adresu: Fondaciji "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, 24000 Subotica, ili putem interneta na adresu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Prilikom slanja radova potrebno je priložiti:

- video rad

- vreme i mesto nastanka

- naziv grupe i pesme koja je obrađena

- odgovorno lice, kontakt telefon i e-mail adresa

- ostali učesnici