SADNJA DIVLJIH KESTENOVA

Share


Tokom novembra 2015. godine obavljena je sadnja mladica divljeg kestena u Beogradu, Kučevu, Obrenovcu, Horgošu i u Zoološkom vrtu Palić, koja predstavlja deo nagrade za najuspešnije radove učesnika Likovnog konkursa "Portret Danila Kiša", koji  je Fondacija “Danilo Kiš“ iz Subotice raspisala od 3. februara do 15. aprila 2015. godine.

Među  više od 150 prispelih radova 112 autora iz cele Srbije i šire nezavisna stručna komisija, koju su činili Nela Tonković, istoričarka umetnosti, Emil Kadirić, akademski slikar, i Atila Širbik, pisac i urednik literarno-likovnog časopisa "Symposion", je tada jednoglasno donela odluku o izboru pet ravnopravno nagrađenih radova autora: Mile Grubišić iz Subotice, Iris Kristovac iz Horgoša, Jovana Markova iz Beograda, Milana Glozića iz Kučeva i Pavla i Nikole Grčića iz Obrenovca. Pet izabranih autora kao nagradu za učešće i prikazane likovne kvalitete osvojili su tom prilikom knjigu Danila Kiša, knjigu autora koje je Danilo Kiš rado čitao i prevodio, film "Peščanik" (2007; zasnovan na životu i književnosti Danila Kiša) Sabolča Tolnaija, filmskog reditelja iz Subotice, i sadnicu divljeg kestena.

Pet mladica divljeg kestena zasađene su na mestima koje su nagrađeni autori odabrali za njihov novi dom, gradeći nam tako simbolično Ulicu divljih kestenova.

 

Mila Grubišić - Zoovrt, Palić


 

Iris Kristovac -Horgoš


 

Milan Glozić - Kučevo


 

Pavle i Nikola Grčić - Obrenovac


 

Jovan Markov - Beograd