20. novembar. - Gostovanje srednjoškolaca iz Budimpešte

Share


Na sceni Dečjeg pozorišta 20. novembra 2015. godine je izvedena komedija „Srbine, bre“ učenika Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte. Poseta srednjoškolaca iz glavnog grada Mađarske je nastavak uspešne saradnje sa Gimnazijom „Svetozar Marković“ i Muzičkom školom. Saradnju i gostovanje srednjoškolaca iz Budimpešte je podržala Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, kao i Grad Subotica.

Uz podršku Grada Subotica i Fondacije „Danilo Kiš“, učenici četvrtog razreda Srednje muzičke škole su bili gosti đaka Srpske gimnnazije „Nikola Tesla“ u Budimpešti. Jednočasovni koncert učenika Muzičke škole, posvećen Korneliju Stankoviću, označio je početak saradnje dve škole.

Srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija i kolegijum „Nikola Tesla“ je danas u Mađarskoj jedina priznata obrazovna ustanova na srpskom nastavnom jeziku sa 13 razreda, koja je zvanično počela sa radom 1993. godine. Dve godine kasnije, ovoj obrazovnoj ustanovi je priključen i srednjoškolski dom, koji nosi naziv Srpski đački dom, gde su smeštena deca koja pohađaju osnovnu i srednju školu.

Sekretarijat za društvene delatnosti podržao je jednodnevni izlet subotičkih srednjoškolaca, koji su pored posete Srpskoj gimnaziji imali priliku da obiđu i znamenitosti evropske metropole. Inicijativa za susretom đaka iz Subotice i Budimpešte, potekla je od pomoćnice direktora Muzičke škole, profesorke Tamare Marković, koja je želela da đacima pruži jedno novo iskustvo, koje će obogatiti obrazovni put subotičkih srednjoškolaca.

 


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.