11. decembar 2015, 20.00 - KLUB PUTNIKA: GRUZIJA I TURSKA

Share


U decembru Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" vodi nas u Gruziju i Tursku, kroz putopis Vladana Čuture, profesora hrvatskog jezika i komparativne književnosti, koji će nam uz fotografije i priču dočarati ove dve daleke zemlje koje je nedavno imao priliku da doživi.

Susret avanturista i ljubitelja putovanja biće održan u petak, 11. decembra 2015. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište". Ulaz je slobodan.

Gruzija je država na severoistoku Crnog mora, na jugu Kavkaza, koja se graniči sa Rusijom na severu i Turskom, Azerbejdžanom i Jermenijom na jugu. Glavni grad Gruzije je Tbilisi, a službeni jezik gruzijski, dok su u upotrebi i ruski i jermenski. Nezavisna je država od 1991. godine, a pre toga je bila republika u okviru Sovjetskog Saveza.

Turska je evroazijska država smeštena u jugoistočnoj Evropi (Istočna Trakija) i jugozapadnom delu Azije (Mala Azija). Graniči se na istoku sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom, a na zapadu sa Grčkom, Bugarskom. Sredozemno more i Kipar nalaze se na jugu, Egejsko more i ostvra na zapadu, a Crno more na severu. Evropski i azijski deo Turske deli Mramorno more, te tesnaci Bosfor i Dardaneli. Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Položaj zemlje između Evrope na zapadu, središnje Azije na istoku, Rusije na severu i Bliskog istoka na jugu, dao je Turskoj i veliku stratešku važnost.

Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" okuplja svetske putnike i putnice, turiste i avanturiste i one koji to tek treba da postanu. Zanimljive priče sa putovanja, korisni saveti kako putovati lako, brzo i povoljno, inspiracija za neka nova putovanja, razmena iskustva, upoznavanje sa kolegama putnicima...

U Omladinskom klubu "Skladište", na neformalnim okupljanjima Kluba putnika razmenjuju se priče i fotografije, recepti i prospekti, linkovi i kontakti, saveti i sve korisne i zabavne informacije vezane za nepredvidivi svet putovanja. Održavaju se degustacije i prezentacije pojedinih zemalja i egzotičnih destinacija, razmenjuju se autostoperski i ostali vodiči, čuje se muzika inspirisana putovanjima, a imate priliku i da se informišete i naučite o kulturama koje vas zanimaju i privlače.