30. mart, 18 - 22h - KULTURE SVETA U SKLADIŠTU: AUSTRALIJA

Share


U okviru ciklusa "Kulture sveta u Skladištu" Fondacija "Danilo Kiš", u saradnji sa Ambasadom Australije iz Beograda, ovog meseca će predstaviti kulturu ove daleke i egzotične zemlje mogućnosti, prirodne lepote i visokog kvaliteta života, u sredu, 30. marta 2016. godine, od 18 do 22 časa, u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš".

Izložbu “Kaning Stočni put” otvoriće Konzulka Ambasade Australije Melinda Rio. Otvaranje je zakazano za 18 časova.

Predavanje pod nazivom "Život i kultura mladih u Australiji" planirano je za 18.30 časova, nakon čega, u 20 časova, sledi projekcija filma pod nazivom "Australija" australijskog reditelja Baza Lurmana.

Naredne tri srede u aprilu ljubitelje filma očekuju projekcije još tri australijska filma.

Ulaz na sve programe je slobodan.

PROGRAM

sreda, 30. mart

18.00

Otvaranje izložbe: „Kaning stočni put"

Izložbu otvara: Konzulka Australije Melinda Rio

Aboridžini iz zapadne Australije naseljavaju pustinjske predele hiljadama godina. Krajem 19. i početkom 20. veka širenje rudarstva u zapadnoj Australiji dovelo je do otkrića puta kojim bi stoka mogla da se pomeri iz Kimberlija do pijaca na jugu. Ovaj put, kao i 54 bunara koja su iskopana duž njega, postali su poznati kao „Stočni put Kaning“. Slične stočne staze su napravljene širom Australije po aboridžinskoj zemlji. Ovo je priča o jednoj od tih staza, ispričana iz perspektive Aboridžina, po čijoj zemlji je staza prolazila. Ovo je priča o kontaktu sa Evropljanima, o sukobu i opstanku, o egzodusu i povratku. Pre svega, ovo je priča o porodici, kulturi i zemlji.

Stočni put Kaning se proteže dužinom od 1800 km, od Viluna do Hals Krika u zapadnoj Australiji i prelazi preko tradicionalne zemlje mnogih umetnika koji izlažu na ovoj izložbi. Danas ovi umetnici stvaraju u zajedničkim umetničkim centrima i udruženjima koja se nalaze u mestima gde oni žive.

18.30

Predavanje: "Život i kultura mladih u Australiji"

20.00


Projekcija filma: "Australija" (166 min)

Režija: Baz Lurman

Uloge: Nikol Kidmen, Hju Džekmen, Dejvid Venham, Brendon Volters

Australija je priča o gospođi Sari Ešli (Nikol Kidmen), engleskoj aristokratkinji koja napušta Veliku Britaniju kako bi sledila svog muža u Australiju. Razlog njegovog odlaska je prodaja ogromnog imanja za uzgoj stoke, ali gospođa Ešli veruje da je njen muž vara pa zato odlazi da se suoči sa njim. Imanje se nalazi na samom severu Australije, te je prisiljena na naporno putovanje preko kontinenta, u pratnji grubog, neotesanog goniča stoke, koga igra Hju Džekmen.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

https://www.youtube.com/watch?v=mfI4hK9I2k0

 

sreda, 6. april

20.00


Projekcija filma: "Crni balon" (97 min)

Rećija: Elisa Daun

Uloge: Riz Vejkfild, Toni Kolet, Luk Ford

Sve što je Tomas želeo, kada se sa svojom porodicom doselio u novi dom i počeo da pohađa novu školu, je da se bez problema uklopi u društvo. Međutim, kada zbog uznapredovale trudnoće njegova majka mora da počne sve više da se odmara, njegov otac Sajmon poverava mu zadatak da se brine o svom autističnom bratu Čarliju. Na taj način Tomas, uz pomoć svoje nove devojke Džeki, mora da se suoči sa svojim najvećim izazovom do tada. Čarlijevo neuobičajeno ponašanje odvodi Tomasa na emocionalno putovanje koje u njemu izaziva prave frustracije i niz ostalih emocija.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

https://www.youtube.com/watch?v=nnbQwZk3h7I

 

sreda, 13. april

20.00


Projekcija filma: "Moj otac Romul" (100 min)

Režija: Ričard Roksburg

Uloge: Erik Bana, Franka Potente, Marton Čokaš, Kodi Smit Mekfi

Film „Moj otac Romul“ baziran je na proslavljenim memoarima Rejmonda Gaite. Priča nam o Romulu, njegovoj predivnoj ženi Kristini i njihovoj borbi da se suoče sa velikim nedaćama i odgoje svoj sina Rejmonda. To je priča o nemogućoj ljubavi, koja proslavlja neraskidive veze između oca i sina.

Romul Gaita je emigrirao u Viktoriju, Australiju, iz svoje rodne Jugoslavije sa svojom lepom ženom, Nemicom, Kristinom i njihovim malim sinom Rejmondom, u potrazi za boljim životom. Ovde, na usamljenom i surovom seoskom salašu, Romul brine o svojoj ženi i sinu, preživljavajući kao kovač i radnik na farmi. Međutim, glamurozna Kristina oseća kako ne pripada tom mestu i depresivna zbog te izolovane, strane zemlje, boreći se da ispuni svoju ulogu majke i supruge, na kraju napušta porodicu, otišavši sa Romulovim najboljim prijateljem. Ostavljen da se sam stara o svom sinu, Romul se bori protiv svih nedaća, dajući sve od sebe da Rejmondu pruži lepo detinjstvo i trudeći se da zadrži Kristinu u dečakovom životu.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

https://www.youtube.com/watch?v=_a7MoQVy41I

 

sreda, 20. april

20.00


Projekcija filma: "Safire" (103 min)

Režija: Vejn Bler

Uloge:  Kris O' Daud, Debra Mejlmen, Džesika Mauboj

Film je inspirisan istinitom pričom o četiri mlade talentovane devojke aboridžinskog porekla, koje 1968. godine uče o ljubavi i prijateljstvu za vreme rata u Vijetnamu dok kao ženski bend pod nazivom "Safire" zabavljaju američke vojnike u Vijetnamu.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

https://www.youtube.com/watch?v=tB3qqSLzfyk

 

Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno istoimenog najmanjeg kontinenta na svetu, ostrvo Tasmaniju, kao i brojna druga ostrva  u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Kroz istoriju poznata kao zemlja za progon britanskih zatvorenika, u savremeno doba je zemlja bogate, poznate i priznate kulture.

Australijski nobelovac Patrik Vajt se smatra jednim od najznačajnijih književnika na engleskom jeziku dvadesetog veka. Australijski glumci su Kejt Blanšet, Nikol Kidmen, Hju Džekmen, Rasel Krou, Džefri Raš, Mel Gipson, Hit Ledžer, Naomi Vots, kao i pop pevačica Kajli Minog i mlada reperka Igi Azalea.