13. april, 20.00 - Film: Moj otac Romul

Share


U okviru ciklusa "Kulture sveta u Skladištu" Fondacija "Danilo Kiš", u saradnji sa Ambasadom Australije iz Beograda, ovog meseca će predstaviti kulturu ove daleke i egzotične zemlje mogućnosti, prirodne lepote i visokog kvaliteta života.

 

 

sreda, 13. april

20.00


Projekcija filma: "Moj otac Romul" (100 min)

Režija: Ričard Roksburg

Uloge: Erik Bana, Franka Potente, Marton Čokaš, Kodi Smit Mekfi

Film „Moj otac Romul“ baziran je na proslavljenim memoarima Rejmonda Gaite. Priča nam o Romulu, njegovoj predivnoj ženi Kristini i njihovoj borbi da se suoče sa velikim nedaćama i odgoje svoj sina Rejmonda. To je priča o nemogućoj ljubavi, koja proslavlja neraskidive veze između oca i sina.

Romul Gaita je emigrirao u Viktoriju, Australiju, iz svoje rodne Jugoslavije sa svojom lepom ženom, Nemicom, Kristinom i njihovim malim sinom Rejmondom, u potrazi za boljim životom. Ovde, na usamljenom i surovom seoskom salašu, Romul brine o svojoj ženi i sinu, preživljavajući kao kovač i radnik na farmi. Međutim, glamurozna Kristina oseća kako ne pripada tom mestu i depresivna zbog te izolovane, strane zemlje, boreći se da ispuni svoju ulogu majke i supruge, na kraju napušta porodicu, otišavši sa Romulovim najboljim prijateljem. Ostavljen da se sam stara o svom sinu, Romul se bori protiv svih nedaća, dajući sve od sebe da Rejmondu pruži lepo detinjstvo i trudeći se da zadrži Kristinu u dečakovom životu.

https://www.youtube.com/watch?v=_a7MoQVy41I

 

sreda, 20. april

20.00


Projekcija filma: "Safire" (103 min)

Režija: Vejn Bler

Uloge:  Kris O' Daud, Debra Mejlmen, Džesika Mauboj

Film je inspirisan istinitom pričom o četiri mlade talentovane devojke aboridžinskog porekla, koje 1968. godine uče o ljubavi i prijateljstvu za vreme rata u Vijetnamu dok kao ženski bend pod nazivom "Safire" zabavljaju američke vojnike u Vijetnamu.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

https://www.youtube.com/watch?v=tB3qqSLzfyk

 

Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno istoimenog najmanjeg kontinenta na svetu, ostrvo Tasmaniju, kao i brojna druga ostrva  u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Kroz istoriju poznata kao zemlja za progon britanskih zatvorenika, u savremeno doba je zemlja bogate, poznate i priznate kulture.

Australijski nobelovac Patrik Vajt se smatra jednim od najznačajnijih književnika na engleskom jeziku dvadesetog veka. Australijski glumci su Kejt Blanšet, Nikol Kidmen, Hju Džekmen, Rasel Krou, Džefri Raš, Mel Gipson, Hit Ledžer, Naomi Vots, kao i pop pevačica Kajli Minog i mlada reperka Igi Azalea.