22. APRIL, 19.30 - KLUB PUTNIKA: PUTOSPEKTIVA TAMARE ZIDAR

Share


Ljubitelji putovanja u aprilu su imali priliku da dožive nesvakidašnje iskustvo, jer smo u Klubu putnika Fondacije "Danilo Kiš" ugostili svetsku putnicu i kreativku gladnu avanture Tamaru Zidar koja nas je uvela u svet svemogućih putovanja i egzotičnih zemalja. Predavanje je održano u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš", u petak, 22. aprila 2016. godine sa početkom u 19.30 časova. U sklopu ovog gostovanja Tamara je u Galeriji Skladišta izložila svoje fotografije žena koje je sretala i upoznavala na svojim putovanjima. Ulaz je slobodan.

Tamara je govorila o putovanjima koja su je inspirisala da osnuje Putospektivu, mesto gde se okupljaju svetski putnici i ljubitelji putovanja u Beogradu. Približila nam je egzotične,  bajkovite i daleke zemlje: Egipat, Keniju, Tanzaniju, Šri Lanku, Indiju. Govorila o neverovatnim  putovanjima koja su za mnoge nemoguća misija ali koje je ona hrabro i čarobno doživela u društvu svoje male porodice kada se usudila da putuje u Šri Lanku sa partnerom i  šestomesečnom bebom, pa potom na Bali sa jednoipogodišnjakom i tromesečnim mališanom, i najzad podelila je sa nama sećanja na putovanje u Singapur, Maleziju i Indoneziju sa dvoje dece i u šestom mesecu trudnoće.Govoriće o Putospektivi, o ideji, o brojkama, o pričama, o zemljama o kojima su u Putospektivi slušali.

Tamara Zidar je kompjuterašica po struci, fotografkinja i "keva" po opredeljenju. Organizuje Putospektivu (www.putospektiva.rs), prodaje na Gruvljaku (www.facebook.com/gruvljak), uređuje Kevu (www.keva.rs), piše na Geravodeli (www.geravodeli.com), fotografiše na TamaraZidar.com. Voli šareno i crno, da putuje, svoju decu, muža, prijatelje, avokado, kokos, mirišljavu kosu, rolere, Šri Lanku, knjige i da gricka semenke.

O izložbi

"Shvatanje umetnosti, njene forme i filozofije se menjalo kroz vreme. Posebno u poslednjih pedeset godina, umetnički svet je doživeo potpunu transformaciju ne samo u samom razumevanju umetnosti već i u umetničkoj teoriji. Ipak, i pored svih tih promena, žena kao takva ostaje još uvek jedna od najvećih inspiracija umetnika, kao što je bila vekovima unazad.

U ovoj seriji fotografija Tamare Zidar, žena ima centralno mesto. Serija od 10 fotografija nastala je u periodu od 7 godina, na putovanjima autorke po Indiji, Zanzibaru, Šri Lanki i Francuskoj. Na fotografijama su predstavljene žene, odevene u tradicionalnu odeću ili pak odevene u odeću koja ne mora biti tradicionalna ali koja umnogome reflektuje običaje, kulturu pa i religiju određene zemlje. Ono što odmah zapada za oko je uhvaćeni spontani trenutak, momenat svakodnevnog života, šarenilo odeće predstavljenih žena, sve u svemu, svojevrsni joie de vivre. Neke od ovih fotografija podstiču na razmišljanje o uticaju religije na život žena, iako sama religija ovde svakako nije u fokusu. Vrednost ovih fotografija je upravo u tome što će one nekoga možda pokrenuti na diskusiju, dok će neko drugi samo uživati u lepoti prizora. One nas mogu inspirisati, baš kao što su žene koje se na njima nalaze inspirisale autorku.”

Anđela Milinković

Video zapis predavanja