25. maj, 12.15 - BUS KONCERT: JASNA JOVIĆEVIĆ na spacedrum-u

Share


KULTURNA KAMPANJA FONDACIJE "DANILO KIŠ": "PAZITE NA KULTURU, KULTURA PAZI NA VAS": U želji da kulturu iznese u javni prostor kako bi komunicirala sa što širim auditorijom i razvijala publiku Fondacija "Danilo Kiš" u maju 2016. godine pokreće Kulturnu kampanju pod nazivom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", koja će se ostvarivati u različitim javnim prostorima u Gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, javni gradski prevoz i slično. Kampanja ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa subotičkim autorima mlađe generacije, podstakne, pre svega mlade, na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.

U maju kampanju započinjemo koncertima akustične muzike subotičkih autora u autobusima Javno-komunalnog preduzeća "Suboticatrans" u pokretu, koji je ujedno partner na projektu. Prvi koncert u pokretu izvešće subotička muzičarka Jasna Jovićević na spacedrums-u u sredu, 25. maja 2016. godine u Gradskom autobusu br. 16 koji saobraća na liniji Teslino naselje - Aleksandrovo, a koji polazi iz pravca Teslino naselje u 12.15 časova.

Projekat se realizuje i u saradnji sa Filmskom školom Otvorenog univerziteta Subotica, čiji polaznici će snimati koncerte i napraviti muzički video za svakog autora koji je nastupio.

Ulaznica na koncert je autobuska karta za liniju br. 16.

Početkom juna počinje drugi deo kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", kada će subotički umetnici svojim radovima oplemeniti javni prostor pojedinih subotičkih osnovnih i srednjih škola i na taj način mladima približiti likovnu umetnost, kao i sam proces nastanka umetničkog dela. U toku rada učenici će imati priliku i da pričaju sa umetnikom o procesu stvaranja, umetničkoj školi, tehnikama i inspiraciji, koja će možda zaraziti i nekog novog mladog stvaraoca.  Uskoro više informacija o ovoj akciji.

Jasna Jovićević je rođena u Subotici.  Diplomirala je na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti, na smeru Džez saksofon i stekla magistarsku diplomu Univerziteta York u Torontu, na  predmetu Muzička kompozicija. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji. Dugogodišnje muzičko iskustvo u džez muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Jasna je magistarka muzike i učiteljica joge, radi kao pedagoškinja, predsednica je kulturnog udruženja, svira u više sastava  i aktivna je učesnica domaće i međunarodne džez scene.

Nakon dugog vremena provedenog u inostranstvu vraća se u Srbiju 2008. godine, gde radi i svira sa cenjenim muzičarima naše zemlje, kao što su Vasil Hadžimanov Bend, Konzilijum, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus, Gabrijela Koso i drugi, a vodi i svoju grupu Jasna Jovićević Improv Kolektiv od 2009. godine, u kojoj se izvode njena originalna dela, aranžirana za gudački kvartet, saksofone, elektroniku i gostujuće umetnike. Započinje projekat Dharma 2013. godine, a kasnije i prvi regionalni ženski orkestar New Spark Jazz Orchestra, koji su i sada aktivni (www.dharma.rs, www.nsjo.org).

Svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom i cenjenim muzičarima lokalne scene Toronta  izdala je 2008. godine, album “Zvuk ptica” 2013. godine, а 2015. godine „Travellers“ sa grupom Dharma, u Srbiji. Poslednjih desetak godina radi i u prosveti, kao profesorica flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije, na nivou srednje muzičke škole i fakulteta.

Autorka je i voditeljka umetničko-obrazovnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz Udruženje građana “Artrust”, čija je i predsednica. Najpoznatiji projekti ovog udruženja su “Mjuziklaža”, “Improv Kolektiv Internacionalna muzička rezidencija”, “12 Tona muzike” i “Zvuk ptica” (www.artrust.org.rs, www.igraona.edu.rs).

VIDEO snimak

Reakcije:

- Jedan od najlepsih kulturnih dogadjaja ove sezone. Izvedite kulturu van institucija!!! Bravo!

– Odavno me ništa nije ovako iznenadilo, ali sam oduševljena. Svaki dan ovim autobusom idem na posao i kući i umor kulminira dok se vozim, a sada je drugačije. Muzika je predivna, opuštajuća. Bilo bi lepo da se stalno organizuju slični nastupi – kaže putnica Valerija Bodi.

Većina mlađih Subotičana fotografisala je i snimala muzičarku i odmah prosleđivala snimak prijateljima.

– Poslala sam drugarici video snimak i ne veruje mi da je u 16. Ne slušam ovakvu muziku, ali je ovo bilo pravo osveženje. Nisam znala da postoji ovakav instrument. Ulepšala mi je dan – kaže Biljana Mastić.

- Prvo nisam znala odakle dolaze tako opuštajući tonovi, a onda sam videla devojku kako sedi na podu i svira nešto što nikad do sada nisam videla. Zaista neuobičajeno prijatna atmosfera u gradskom autobusu – rekla nam je jedna putnica, inače učenica Medicinske škole.

Veliki broj njenih školskih drugova je bio u autobusu i svi oni su aplauzima nagradili nastup subotičke umetnice.

- Šteta što je poslednja stanica, zaista sam uživala u ovoj vožnji. Otišla sam dve stanice dalje od kuće da bih slušala do kraja ovu divnu muziku – kaže Emina, prilikom izlaska na samom kraju, kod pruge u Šandoru.


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/2330336/pazite-na-kulturu-kultura-pazi-na-vas.html

http://www.subotica.com/vesti/koncert-u-gradskom-autobusu-id26177.html

http://www.gradsubotica.co.rs/neocekivano-iznenadenje-u-autobusu-broj-16/

https://www.subotica.info/2016/05/25/spacedrum-u-gradskom-autobusu