21. MAJ, 19-01: NOĆ MUZEJA: DAN I NOĆ HIPSTERA

Share


U okviru Noći muzeja, kulturne manifestacije koja je u subotu, 21. maja 2016. godine održana u celoj Srbiji, u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" od 19 do 1 sat postavljena je izložba pod nazivom "Dan i noć hipstera". U Galeriji će biti smeštena ambijentalna postavka "Soba mladog hipstera" sa živim modelima, dok je u Velikoj sali održan audio-video-plesni program "Hipster Disco Room".

Autorka izložbe i VJ je Svetlana Ždrnja, mlada akademska slikarka iz Subotice. Učesnici izložbe su: Ana Miša Đelmiš i Toni Markulj, kao i supermoćni članovi grupe "Superplovci" Fondacije "Danilo Kiš": Pavle Menalo, Ivana Stuparević, Nevena Matlak, Kristina Bukvić, Mira Gajić, Anđela Gajić, Aleksandra Dvoračko, Hana Gašparić i Mina Vavan.

 

Na tragu stalnog skeniranja novih kulturnih pojava i pravaca među mladima, Fondacija "Danilo Kiš" je za Noć muzeja ove godine priredila izložbu posvećenu "hipsterima" koja je koncipirana kao neutralno umetničko i kulturološko opažanje u vidu vizuelnog i muzičkog preseka ovog eklektičnog kulturnog pokreta, pritom podvlačeći i preporučujući pozitivne vrednosti kod istog.

 

"U današnjem značenju, pojam hipster se pojavio krajem devedesetih godina, a u masovnijoj upotrebi je poslednjih pet-šest godina. Originalno 'hep', kasnije 'hip' je kao sleng četrdesetih godina dvadesetog veka označavao nešto kao 'svestan', 'onaj koji zna'. To su bili ljubitelji džeza, novog muzičkog stila, koji su usvojili način života, oblačenja, izražavanja, koristeći sleng, koji je bio u upotrebi među muzičarima. Kasnije, taj termin više dobija značenje 'sofisticiran', 'moderan', 'onaj koji je u toku'."

 

Vera Vujičić

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Noć muzeja, najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava trinaesti put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi Srbija priključila 2006. godine.

 

Izložbu su podržali prijatelji Fondacije: Anastazija Mezei, Andrej Gondi, Daniela Mamužić, Dejan Topić, Dejan Stojšić, Goran Grubišić, Nemanja Bogdanov, Svetlana Ždrnja, Dečje pozorište Subotica, OMI CO Hajdukovo.