15. jun, 19.30 - KLUB PUTNIKA: BANTUSTAN - ATLAS JEDNOG PUTOVANJA

Share


 

Klub putnika Fondacije “Danilo Kiš” predstavlja trojicu mladih putnika, avanturista, koji su se osmelili da krenu na put u Afriku i svoja iskustva, misli, osećanja zabeležili u knjizi "Bantustan - atlas jednog putovanja".

Uroš Krčadinac pričao je o svom afričkom putu u Omladinskom klubu “Skladište” u sredu 15. juna 2016. godine od 19.30 časova.

Bantustan je putnički zapis od Balkana do juga Afrike. Bantustan čine priče i crteži, intervjui i mape, pesme i dokumenti. Bantustan je istovremeno udžbenik za samostalna putovanja, intimna ispovest, ilustrovani atlas, zbirka čudnih sudbina, popis malih tajni i sramota. Bantustan je putopis, roman, atlas i enciklopedija.

"Ovaj verbalni i vizualijama obogaćeni 'atlas jednog putovanja' nipošto nije običan putopis. To je vrhunska književnost, istinska literarna delicija kakve ovdje rijetko imamo priliku kušati. Ohrabren rušenjem okova što ih je konvencionalnost prethodnih vremena nametala literaturi, usudiću se ustvrditi da je Bantustan ne samo putopis, već i jedan novi oblik romana, ili da barem ukazuje na put kojim budući romani mogu ići. Pisan fragmentarno, a da ta fragmentarnost pri tome ni najmanje ne oštećuje unutrašnju koherentnost djela, Bantustan će čitatelju biti poput kakvog čarobnog špila karata, a čitanje će biti poput slaganja kakvog zaumnog pasijansa. Jer ova se knjiga može čitati na bezbroj načina i svaki put će se složiti baš na onaj pravi." Elis Bektaš

"Podjednako zanimlјiv je i dokumentarni i ilustrativni materijal koji prati tekst i sa njim čini neodvojivu celinu. Prateći putopisna svedočenja trojice autora, čitalac ima prilike da nasluti i oseti širinu sveta i otvorenost ovih mladih lјudi, da spozna koliko toga ne zna o raznim, ponekad udalјenim zemlјama i njihovim žitelјima. 'Bantustan' se čita kao jedna vrsta pikarskog romana, ali i kao uzbudlјivo i autentično svedočanstvo o savremenom svetu." Vasa Pavković