Kulturna kampanja Fondacije "Danilo Kiš" "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas": Čitanje proze savremenih pisaca

Share


U sklopu projekta "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas" Fondacije "Danilo Kiš" u utorak, 19. jula 2016. godine sa početkom u 9.30 časova na terasi Gerontološkog centra na Radijalcu održano je Čitanje proze savremenih pisaca na srpskom i mađarskom jeziku, u saradnji sa Narodnim pozorištem Subotica.

Prozu Jelene Lengold, savremene srpske spisateljice, čitala je Suzana Vuković, glumica Narodnog pozorišta dok je priče, na mađarskom jeziku, Oršoje Benčik, čitati Ervin Palfi, takođe glumac Narodnog pozorišta.

Ulaz je slobodan a svi zainteresovani su dobrodošli.

Jelena Lengold, pesnikinja, pripovedačica, romansijerka. Objavila je knjige pesama: "Raspad botanike", "Vreteno", "Podneblje maka", "Prolazak anđela", "Sličice iz života kapelmajstora" i "Bunar teških reči", knjige priča: "Pokisli lavovi", "Lift", "Vašarski mađioničar", "Pretesteriši me" i "U tri kod Kandinskog", te roman "Baltimor". Dobitnica je Evropske nagrade za književnost, kao i nagrada: “Đura Jakšić”, “Jefimijin vez”, “Žensko pero”, “Biljana Jovanović” i “Zlatni Hit Liber”, te je prevedena na brojne jezike. Priče Jelene Lengold zastupljene su u više antologija i panorama savremene srpske književnosti objavljenih u Srbiji i svetu. Živi u Beogradu kao profesionalni pisac.


Oršoja Benčik (Bencsik Orsolya) rođena je 1985. godine u Bačkoj Topoli. Diplomirala je na Fakultetu filozofskih nauka, na smeru Mađarski jezik i književnost.  Piše pesme, kraće priče i kritike, prevodi sa srpskog na mađarski jezik, a u skorije vreme bavi se i žurnalistikom. Njene priče su objavljene u sledećim antologijama: “Az év novella 2008” (Magyar Napló, Budimpešta, 2009), “Próbaidő” (Parnasszus Kiadó, Budimpešta, 2009), “Rituális labdajátékok” (Híd-könyvtár, Forum Könyvkiadó, Novi Sad, 2010) “Duna-legendárium” (Litera, Budimpešta, 2011), “Szeged-effekt” (Areión Könyvek, Segedin, 2011) i na srpskom jeziku u “Kikinda short 05 – Festival kratke priče” (Kikinda, 2011). Prvu zbirku pod naslovom “Kékítőt old én vizében” objavila je 2009. godine zahvaljujući Novosadskoj izdavačkoj kući “Forum”, kada je i osvojila nagradu “Sinkó Ervin”. Od 2010. godine Oršoja je jedan od urednika časopisa “Symposion”. Dobitnica je stipendije “Gion Nándor” za 2011. godinu. Njeni radovi su prevedeni na srpski i na engleski jezik.


U želji da kulturu iznese u javni prostor kako bi komunicirala sa što širim auditorijom i razvijala publiku Fondacija "Danilo Kiš" je 2016. godine pokrenula Kulturnu kampanju pod nazivom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", koja se ostvaruje u različitim javnim prostorima u Gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, gradske institucije, javni gradski prevoz i slično. Kampanja ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa značajnim autorima, podstakne, pre svega mlade, na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.

Kampanja obuhvata koncerte akustične muzike subotičkih autora u autobusima Javno-komunalnog preduzeća "Suboticatrans" u pokretu, slikanje uživo u dvorištima subotičkih osnovnih i srednjih škola, zatim čitanje poezije i proze, izvođenje dramskih i baletskih komada i slično. U kampanju želimo da uključimo što više subotičkih ustanova, od škola do kulturnih, socijalnih i drugih institucija.