1. septembar, 16.00 - Dan Grada: Telo kao instrument

Share


Povodom proslave Dana Grada 2016. godine Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Gradom Subotica i Udruženjem građana „Otvoreni krug“ iz Novog Sada organizuje koncert „Da i Re” umetničkog dvojca Alice in WonderBand kao i besplatnu promotivnu radionicu “Telo kao by Advertisement"> instrument.

Koncert i radionica održani su na maloj programskoj bini na Gradskom trgu Subotice, u četvrtak,  1. septembra 2016. godine, sa početkom u 16 časova.

Alice in WonderBand je orkestar koji pleše, služi se glasom i tehnikom “body percussion” u kojoj je telo ritmički instrument. Ovaj bend izvodi sopstvene aranžmane Smaka, Bitlsa, Princa, starih narodnih kao i autorskih pesama. Muziku izvode Marko Dinjaški i Ana Vrbaški.

RadionicuTelo kao instrument” vodiće Ana Vrbaški i Marko Dinjaški. Učešće na radionici je besplatno i svi zainteresovani su dobrodošli.

Telo kao instrument, koje može biti osnova za performans, bilo gde i kada, bazira se na tehnici udaračkih instrumenata pomoću kojih se proizvodi zvuk raznim tehnikama. Takođe se tu proizvode i zvuci kao što su zviždanje, beatbox, ritmičko disanje ali i interakcija sa stvarima oko sebe. Koristeći telo na ovaj način direktno doživljavamo muzičke elemente kao što su ritam, bit i metrika. Ove vežbe kombinuju i aktiviraju sve ravni i ose: horizontalnu (koja deli telo na gornji i donji deo), vertikalnu (deli telo na levu i desnu stranu), ravan koja telo deli na prednju i zadnju stranu. Takođe, u obzir se uzima i položaj, tj. pomeranje u prostoru, kao i okretanje oko svoje ose. Koristeći svoje telo razvijamo biomehaniku, radimo na disanju, memoriji, koordinaciji, koncentraciji, sinhronizaciji i različitim kapacitetima našeg pamćenja i telesnim sposobnostima, a takođe se i dobro zabavljamo. Body percussion je moguće izvoditi pojedinačno ili u interakciji sa drugima.

 

Marko Dinjaški (1973), muzičar po zanimanju, smer udaraljke, bavi se muzikom zadnjih 30 godina, sarađuje sa umetnicima iz zemlje i inostranstva, a body percussion koristi poslednje tri godine kao muzičko-scenski izraz u svome radu. Body percussion je učio u inostranstvu i ovaj vid izražaja počeo da širi i kod nas. Osnovao je dečju body percussion grupu "Detlići", držao radionice u "Raspustilištu" i Dnevnom boravku Centra za socijalni rad u Novom Sadu, kao i radionice u inostranstvu (Mađarska, Italija).

 

Ana Vrbaški (1978) bavi se muzikom i pozorištem kao autorka i izvođačica. Jedna je od osnivačica Otvorenog kruga Novi Sad, nastupa sa Poetskim teatrom KCNS, osnivačica je multimedijalne grupe Alice in WonderBand. Vodila je pozorišne i muzičke radionice za decu i odrasle u zemlji i inostranstvu.