Share


MARGARET MEAD FILM & VIDEO FESTIVAL

U saradnji sa Kulturnim frontom iz Beograda, FOKUS fondacija, Gradski muzej i ART bioskop “Aleksandar Lifka” od 21. do 22. februara predstavili su vam izbor filmova sa Margaret Mead film & video festivala” Drugi…”

 

Njujorški “Margaret Mead film & video festival” najstariji je festival takvog tipa u SAD. Poznat po hrabrom izboru filmova sa često vrlo izazovnim temama ovaj festival postao je nezaobilazna referenca i neraskidivi deo intelektualnog pejzaža “najuzbudljivijeg grada na svetu”. Margaret Mead, čije ime festival sa ponosom nosi, najčuveniji je antropolog svog vremena, često je znala da svojom slobodoumnošću i hrabrošću izazove burne reakcije javnosti. Od podrške studentskom pokretu, zalaganjem za legalizaciju marihuane, pa do preispitivanja seksualnih navika raznih plemena Polinezije, uvek izazovna i inovativna svojim originalnim duhom i idejama definitivno je uticala na epohu u kojoj je živela. Filmovi na ovom festivalu birani su po tom ključu, zato i nosi naziv “Drugi..”
Filmovi su titlovani na srpski jezik a ulaz je bio besplatan! Filmovi su se prikazivali u ART Bioskopu “Aleksandar Lifka” sa početkom u 18 i 20 časova.


Program:"Prava radnika u Kini"                            

China Blue                                                         
Micha X. Peled. 2005.
88 minuta (SAD/Kina)

China Blue nas vodi u južnu Kinu. Priča prati život mlade devojke Jasmine i njenih prijatelja zaposlenih u fabrici džinsa koji pokušavaju da ispune skoro nemoguće uslove postavljene od strane vlasnika fabrike. Radni dan traje od 7.30 ujutro do 11 sati uveče. I tako svaki dan...Kompleksnost globalizacije kroz portret jedne mlade radnice koja pravi odeću za nas.


Program:” Neočekivane kulturne veze”                  

Awake Zion
Monica Haim
2005.60.min
(Jamaica/Israel/USA)

Kakva je veza između ortodoksnih Jevreja i Rastafarijanaca? Kroz intervjue, nastupe, muziku, film istražuje simbole, zakone, kulturu i tee koje povezuju ove dve zajednice koje se naizgled nalaze na različitim pojmovima duhovnog spektra.


Program:”Meksičko američka migracija”                  

El Inmigrante
David Eckenrode, John Sheedy & John Eckenrode. 2005. 90 minuta (SAD/Meksiko)

El Inmigrante je priča o američko – meksičkoj krizi kada je granica i pogranično područje u pitanju. Film je inspirisan pričom o Eusebiju de Haro, mladom Meksikancu koji je ubijen na samoj granici tokom jednog od njegovih putovanja na sever. Ovaj događaj predstavlja prekretnicu i ključnu tačku u rešavanju komplikovanih i slojevitih problema vezanih za američko-meksičku granicu. Učesnici u filmu su raznoliki, uključujući Euzebijovu porodicu u Meksiku, stanovnike Braketvila u Teksasu, graničnu konjičku patrolu u El Pasu i druge imigrante na putu za SAD. Ovo je neverovatan kolaž koji spaja više perspektiva i daje komentar trenutnog stanja graničnih pitanja.


Program: “Zaštita novinarstva “                         

Shooting Under Fire
Sacha Mirzoeff. 2005. 72 minuta (Nemačka/Izrael/Palestina)

Savremeni ratovi vode se u isto vreme na ratištu i u medijima. ShootingUnderFire nas upoznaje sa Rajnhardom Krauserom, urednikom Rojtersovog fotografskog biroa na Zapadnoj Obali i u Gazi, kao i sa njegovim timom lokalnih izraelaca i Palestinaca fotografa koji beleže događaje sa obe strane izraelskog konflikta. Ovaj film prikazuje pojedince koji rizikuju svoje živote da bi svetu preneli fotografije sa lica mesta.