RADIONICA TELO KAO INSTRUMENT U SUBOTIČKIM ŠKOLAMA

Share


Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa školama OŠ „Sonja Marinković“, OŠ „Jovan Mikić“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ organizovala je radionice Telo kao instrument u petak, 23. septembra 2016. godine.

Body percussion je umetnost udaranja sopstvenog tela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova. Sem što unapređuje izvođačke sposobnosti (mogućnost trenutnog učešća u muzičkoj improvizaciji, bez potrebe za drugim instrumentom, sem svog tela), ova tehnika utiče na koordinaciju tela, balans, reflekse, poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, utiče na razvoj novih sinapsi, a takođe ima i brojna terapeutska svojstva, zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Na kratkoj uvodnoj radionici se kroz grupne igre i jednostavne pesme upoznaje sa ovom tehnikom. Igre utiču na prisutnost i koncentraciju, brzinu reagovanja, sposobnost komunikacije i trenutnog povezivanja sa ostalim učesnicima radionice.
Voditelji radionice:

Marko Dinjaški (Stražilovo, RS), body percussion instruktor, muzičar i pozorišni izvođač. Profesionalno se bavi muzikom, sarađuje sa umetnicima iz zemlje i inostranstva, a body percussion koristi poslednjih godina kao muzičko - scenski izraz u svom radu. Body percussion učio u inostranstvu i ovaj vid izražaja počeo da širi i kod nas. Nastupa sa grupom “Alice in WonderBand” (koncert - predstava “Da i Re, telo kao instrument”), Poetskim teatrom, osnovao dečiju body percussion grupu "Detlići", drži radionice za odrasle u Novom Sadu, Beogradu, Subotici i inostranstvu (Mađarska, Italija).

Ana Vrbaški (Stražilovo, RS), pevačica, pozorišni izvođač i body percussion instruktor. Živi na Stražilovu sa mužem Markom i kćerkom Alisom i sinom Vidom, a bavi se muzikom i pozorištem, kao autor, izvođač, organizator. Jedan je od osnivača Otvorenog kruga Novi Sad, nastupa sa Poetskim teatrom, osnivač je multimedijalne grupe Alice in WonderBand. Vodila je pozorišne i muzičke radionice za decu i odrasle u zemlji i inostranstvu.
Više o tehnici body percussion, radionicama i voditeljima na:

www.aliceinwonderband.com
www.facebook.com/MarkoNelom