9. oktobar, Zagreb - SUBOTICA EXPRESS IV

Share


Naš već dobro poznati bučni i brzi vlak je ponovo u pogonu u opasnoj namjeri da spoji dva odlična grada - Suboticu i Zagreb! U ovoj, sada već četvrtoj sezoni Subotica Expressa, na uzbudljiv put kreću dvije raznolike družine.


9.10. iz Subotice u Zagreb nam stižu nois-punkeri Ljudske potrebe, muzičari toka svesti Put kojim se gyere ide i pesnik i performer Vladimir Milojković. Sa sobom nose izložbu art časopisa “Symposion”, te filmove Jugoslovenskog festivala jeftinog filma JFJF. Kao lokalna podrška nastupit će zagrebački bend.

Dođi i otkrij izazovan svijet koji se događa ispod površine!

Ovaj projekt kulturne razmjene u sklopu kojeg će umjetnici jednog grada biti predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj culture "URK" iz Zagreba i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice.

PROGRAM U ZAGREBU (MOČVARA), 9.10.2016
.:Vladimir Milojković je rođen 2. avgusta 1978. godine u Subotici, gde živi i radi.
Poetski rukopis Vladimira Milojkovića pobedio je na konkursu Studentskog kulturnog centra Kragujevac "Prvenac" za 2014. Godinu, nakon čega je izašao kao zbirka poezije "Razgovor sa Hertom". Knjiga sadrži poeziju nastajalu godinama, u različitim kontekstima. Tako su u njoj sabrane pesme koje je Milojković objavljivao u časopisima i različitim zbornicima, kao i one koje do sad nisu objavljene.
Njegove pesme su objavljene u zbornicima Radovi u Kući (2012) i Na ulici gaze bose ljude (2013) učesnika Radionice kreativnog pisanja Omladinskogcentra CK13 u Novom Sadu.
Izuzev književnosti, bavi se i slikarstvom, umetničkom fotografijom, poetsko-vizuelnim performansima i eksperimentiše zvukom. Apsolvent je na Pedagoškom fakultetu u Somboru (oblast vizuelne umetnosti).

 Ljudske potrebe je subotički sastav nastao 2010 godine. Imaju pet izdanja iza sebe koja su izašla za etikete "Slušaj najglasnije" Zagreb i "Manekeni Bigza" Beograd ("Parče zivota" 2010, "Povratak u realno" 2011, Sp "Šizofrejmija" 2012, “DemoN” 2014, “Uživo u Mladosti: U Ime Naroda” 2017). Nastupali su u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Segedinu... na Trenchtown festivalu 2010. i Filmskom frontu 2011. godine. U svom opusu pratili su žanrove od electro punk-a do noise-rock-a.
Trenutni sastav benda: Armand Mesaroš – bas, Vuk Miletić - vokal, Takács Tibor Faky - saksofon i ostalo, Neven Tili – bubnjevi, Vladimir Koledin – gitara.
Više o Ljudskim potrebama: https://www.youtube.com/watch?v=0fn-quMleWg

 


Jugoslovenski festival jeftinog filma (1998-2001) ili "multimedijalni samoorganizovani skup" u svoje vreme postao je sinonim za prvenstveno niskobudžetni kratkometražni film, odnosno video, ali i strip scenu, rokenrol i filozofski kamp. by Advertise"> Autor festivala je Stipan Milodanović, nezavisni filmadžija I tvorac KLJUN i Low Fi Video produkcije.
Jugoslovenski festival jeftinog filma je bio značajan alternativni kulturni događaj na razmeđu dva veka u kojem se osećala jedinstvena kreativna energija prisutnih učesnika, gostiju, publike i organizatora. Dobija se JF "alhemija" kada se na jednom mestu, u skromnim uslovima, okupe autori niskobudžetnih - kratkih - amaterskih - alternativnih filmova, strip crtači, muzičari i filozofi raznih vrsta.
Više o JFJF: https://www.youtube.com/watch?v=uVdqwHnL8pA

 Put kojim se gyere ide
Ako neko nije upoznat sa stvaralaštvom benda Put kojim se gyere ide, radi se o tzv. muzici toka svesti, s povremenim uplivima podsvesti.
PKSGYI baštini diletantizam (dilettare, altruizam + sentiment).

Put kojim se đere ide je kontra-bend nastao na prevashodno muzičkim iskustvima nekolicine subotičkih bend muzičara u pokušaju. Diletantski pristup pop muziciranju odvodi ih dovoljno daleko od etabliranih formi bend svirke te na istu podsećaju još samo spoljašnjim izgledom, mada i to jadno i zastarelo. Ono što najviše pleni kod Puta kojim se đere ide je vesela slika protagonista koji se diče onim u čemu samoljubivo uživaju.

O putu

Priđi, ja ću ti govoriti, a ti ponesi ovu priču sa sobom kada je poslušaš,
odabirajući jedan od jedina dva moguća puta saznanja:

“Jedan,
kakav jeste,
i za koji nije moguće da ne bude takav,
jeste put ubeđenja
– da vodi ka istini;

Drugi,
koji nije,
i koji ne mora ni da postoji,
jeste put
za koji ti odista nagoveštavam da je sve
samo ne put kojim se ide bezupitno pravo:

Jer nikada nećeš znati šta nije moglo biti – jer se to nije dogodilo, niti si mogao da shvatiš nagoveštaje toga.”

Parmenid (slobodniji prepev fragmenta Fragmenata)

Poznati o Putu kojim se gyere ide:
“… predgrupa je bezveze …” (Marko Brecelj, nakon što je PKSGyI nastupao kao predgupa)

Više o Putu kojim se gyere ide:
https://www.youtube.com/watch?v=EeLwub5lr3A
https://myspace.com/putkojimsegyereide/music/songs

© SYMPOSION Hybrid Realm
Tematsko izdanje art-magazina Symposion se gradi na proglasu Mario Z. Nemeša pod naziom Organski otpad. Tekst koji izvrće žanr manifesta objavljuje estetiku hibridnosti. Na 8 tačaka proglasa je reagovalo 8 pisaca sa po jednom tekstualnom varijacijom. Međutim stroj hibridnosti ovdje još nije zastao, jer na tako nastale radove su se sa svojim vizijama priključila šesnaest likovnih umjetnika raznih nacionalnosti.
Kreatori izložbe Hybrid Realm: Davor GROMILOVIĆ, László GYŐRFFY, Pista HORROR, Lehel KOVÁCS, Mihael MILUNOVIĆ, Dóri OLAH, Géza RICZ, Pierre SCHMIDT, Norihiro SEKITANI, Attila STARK, Levente SZABÓ, Ágnes VEREBICS, Zsolt VIDÁK, Lea VIDAKOVIĆ, Endre KISS