15. oktobar 2016 - SUBOTICA EXPRESS IV: U SKLADIŠTU

Share


Naš već dobro poznati bučni i brzi voz je ponovo u pogonu u opasnoj nameri da spoji dva odlična grada - Suboticu i Zagreb! U ovoj, sada već četvrtoj sezoni Subotica Expressa, na uzbudljiv put ka Subotici u pravcu Omladinskog kluba "Skladište" u subotu, 15. oktobra 2016. godine, su krenuli i iskrcali sledeće putnike-umetnike:


 

 

LIKOVNA UMETNOST
20.00 - Izložba plakata: Ena Jurov

ENA JUROV
http://enajurov.com/

Ena Jurov je grafička dizajnerka, ilustratorka i strip autorka. Završila je studije dizajna u Zagrebu i diplomske studije na Konstfacku u Stokholmu. Najviše voli da pravi fanzine i plakate.

FILM
20.00
Projekcija filma: VERUDA – FILM O BOJANU
(Reditelj: Igor Bezinović, 2015, 33 min)
Bojan ima 24 godine. Četiri i po godine svog života proveo je u
zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetinecu, Puli, Rijeci i Zagrebu.
Dvadeset godina života proveo je u pulskoj četvrti Veruda.

Projekcija filma: BENJAMIN (Reditelj: Igor Bezinović, 2015, 3,31min)
Autorova sestra odlučila je da sina nazove Benjamin.

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju
i komparativnu književnost, te filmsku i TV režiju. Režirao je desetak
kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac "Blokada". Filmom se
bavi profesionalno i amaterski.

 

 

POEZIJA
20.45

Slam poetski nastup: ŽARE
www.youtube.com/watch?v=tWapF8dwxIA


Žare je poznati slam pesnik koji svojom izvedbom nikog ne ostavlja ravne duše ni mirna tela. Neko bi pomislio da iza njega stoji kakav žestoki bend koliko je dinamičan na pozornici, katkad u svoje pesme ubaci i raznorazne melodijice. Sve to ne čudi jer Žare je poznat i kao frontmen trenutne nepostojeće grupe Elektrik Žare, te postojećih grupa Abnor Malan i Duo List. Dođite videti kako Žare i pale!

MUZIKA
21.00

Koncert: NEON LIES
www.facebook.com/Neon-Lies-1639630016284491/
https://neonlies.bandcamp.com

Neon Lies je lo-fi minimal synth projekat Gorana Lautara, člana uspešnog post / synth punk benda Modern Delusion. Projekat je zanimljiv odmak od tipičnog instrumentalnog i melodičnog post-punka bliskog mainstream indiju, kakav uglavnom viđamo na sceni, u nešto puno elegantnije i mračnije. Neon Liesova verzija minimal syntha kombinuje najbolje elemente Joy Division melanholije s intenzivnom fragmentarnošću u maniru Dirty Beaches, isijavajući energijom klaustrofobičnih stanja i prostora. Napetost proizašla iz nemogućnosti brisanja distance – za sebe i za druge, u muziku je prenesena čudnim aranžmanima s uplivima noisea, grozničavim repeticijama i krikovima, koji posebno dobro funkcionišu na stejdžu. Upotpunjeni skakanjem i trzajima dolaze do punog izražaja evocirajući onu agresivnu hladnoću starog post-punka (Joy Division, Suicide, Birthday Party), koja se danas retko vidi.

 

22.00
Koncert: NO NO INSTIGATOR
https://www.facebook.com/NoNoInstigator
https://nonoinstigator.bandcamp.com


No No Instigator novo je ime na underground sceni. Bivši su to članovi nekih minulih zagrebačkih bendova, a broj im varira od dva do četiri. Uz klasičnu postavu bas, bubanj i gitara vole eksperimentisati i ritam mašinom. Neguju lo-fi estetiku, minimalizam, ritmičnost i atmosferičnost. Zvuk im je mračan, utopljen u šume reverba i deelaya. Tekstovi su im na engleskom jeziku. Prvi materijali su snimani u sobi jednog od članova i materijal se trenutno nalazi na miksanju u šumama Kustošije, tačnije u studiju Kramasonik.

Ovaj projekat kulturne razmene u sklopu koje se umetnici jednog grada predstavljaju u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" iz Zagreba i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice.