27. januar, 19.30 - Klub putnika: Kina - šetnja kroz (ne)turističke gradove

Share


Prvo predavanje u okviru Kluba putnika Fondacije “Danilo Kiš” u 2017. godini sve zainteresovane odvela je u najmnogoljudniju zemlju sveta Kinu. Svoj doživljaj Kine sa prisutnima je podelila Sunčica Milutinović, mlada Subotičanka koja obožava putovanja u daleke i nepoznate zemlje.

(Ne)turističke gradove u Kini predstavila je Sunčica u Omladinskom klubu “Skladište” u petak, 27. januara 2017. godine sa početkom u 19.30 sati.

Njeno putovanje počinje pričom o Kini koje nema u turističkim vodičima, kao i zanimljivim susretima i neobičnim iskustvima u gradovima Vuhan i Nančang, u kojima se retko sreću stranci, a gradovi su prepuni reklamnih bilborda na vrlo lošem engleskom jeziku. To je deo Kine gde su pseće meso u ponudi restorana i apsolutno nepoštovanje saobraćajnih propisa redovna pojava, dok se centralno grejanje zimi i klimatizacija leti smatraju lošim navikama razmaženih ljudi, iako su vremenske prilike identične kao u Srbiji. Ali zato ćete samo u ovom delu Kine pojesti najukusniji pirinač, popiti najfiniji čaj i uživati u prirodnim lepotama nacionalnog geoparka Lušan koji je bio inspiracija za literarno nadahnuće Mao Cedunga. Putovanje Kinom se završava svetskim metropolama (Hong Kong i Šangaj) – kulturnom, društvenom i političkom kontrastu "neturističke" Kine. Urbani gradovi, koji predstavljaju svojevrstan miks Njujorka i Dubaija, puni su stranaca koji su ovde našli posao i radoznalih turista iz svih krajeva sveta.