01. februar, 19h: PREMIJERA PREDSTAVE: "KRIVAC JE TAMO NEGDE"

Share


U sredu, 1. februara 2017. godine u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" sa početkom u 19 časova održana je premijera predstave "Krivac je tamo negde" u režiji Vladimira Grbića. Predstavu su izveli mladi profesionalni glumci Uroš Milojević i Aleksandra Veljković.

KRIVAC JE TAMO NEGDE je priča o dva tinejdžera, i njihovom sasvim prosečnom danu. On je faca, ona je nakaza, ili ih tako bar drugi doživljavaju. Svaki njihov postupak uslovljen je onim što im drugi kažu, onim šta drugi misle o njima, a svaka vrsta samospoznaje stiže prekasno.

Sve što radim, radim zbog drugih... oni formiraju ne samo sliku o meni, već i mene samog. Zato, ako se desi neka nesreća, krivi su drugi, jer su mi oni tako rekli, jer su oni tako sugerisali. Već na samom početku predstave glumci objave publici da će svaki njihov postupak na sceni određivati sama publika. Da li će priča ići u jednom ili drugom pravcu, stvar je samo njihovog izbora. Ovim postupkom glumci, pa samim tim i njhovi likovi, otklanjaju osećaj odgovornosti za svoje postupke, jer krivac je tamo negde. Drugi su mi tako rekli!

 

Svaki dan smo izloženi nasilju. Od onog trenutka kada otvorimo oči, ustanemo iz kreveta, izađemo na ulicu, uđemo u autobus... Nekada smo ga svesni, a nekada, što je možda još strašnije, ni ne znamo da smo bili žrtve. Kako preuzeti odgovornost za svoje postupke, i kako ih osvestiti jedno je od važnih pitanja kojima se ova predstava bavi.

 

Predstava će se izvoditi u osnovnim i srednjim školama širom Srbije.


 

 

 

Producent predstave je Fondacija "Tijana Jurić". Fondacija "Danilo Kiš" je podržala projekat putem programa "Radna soba".