4. i 5. mart - VIKEND MENTALNOG ZDRAVLJA

Share


Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa psihoterapeutima i edukantima psihoterapije u martu organizuje Vikend mentalnog zdravlja, u okviru Ciklusa psiholoških predavanja "Kaži A", koji se redovno održavaju u Omladinskom klubu “Skladište”.

Šta znači mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje ne znači samo odsustvo mentalne bolesti. Rezilijentnost je ključni deo mentalnog zdravlja pojedinca i porodice kao celine. Ona obuhvata svest o sopstvenim nedostacima znanja i veština, aktivan pristup u radu na sebi i poboljšanju kvaliteta života i međuljudskih odnosa, kao i uspešno rešavanje kriznih i stresnih situacija,  povećanje kapaciteta emocionalne brige o sebi, asertivne komunikacijske stilove sa drugima.

Ukoliko želite da učestvujete u nekoj od radionica koje su psihoterapeuti i edukanti psihoterapije pripremili, pozivamo vas da se prijavite.

Učešće je besplatno, ali je prijava obavezna.


subota, 4. mart

10:00 – 12:00
Radionica: “Slika o sebi i samopouzdanje“
Radionicu pripremio i vodi: Boris Telečki
-    Koji faktori utiču na razvoj slike o sebi?
-    Aspekti slike o sebi
-    Povezanost slike o sebi i  samopouzdanja
-    Pozitivna ili negativna slika o sebi, od čega zavisi?
-    Slika o sebi i postignuće
-    Kako slika o sebi utiče na samopoštovanje?
-    Izgradnja i očuvanje pozitivne slike o sebi

Radionica se sastoja iz dva dela, u prvom se učesnici upoznaju sa teorijskim aspektima slike o sebi, a u drugom će imati prilike da psihodramski istraže sliku o sebi i nivo samopouzdanja.

Boris Telečki je psiholog i psihodramski psihoterapeut, muškarac, suprug i otac dvoje dece. Redosled navedenih uloga ne određuje prioritete u njegovom životu, jer on svakodnevno uspešno balansira između ovih uloga. Bavi se individualnom i grupnom psihoterapijom.
Prijave i pitanja: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

13:00 – 16:00
Radionica: “Govor tela i psihodrama”
Radionicu pripremila i vodi: Lucija Jelić, specijalna gošća iz Novog Sada

Lucijina iskustvena psihodramska radionica se bavi istraživanjem govora tela. Da li znate da menjanjem svog govora tela možete menjati i svoje raspoloženje? Razumevanjem govora svog tela osnažujete ono autentično i slobodno u sebi. Pored toga, govorom tela mnogo toga "pričate" i vama značajnim ljudima. Istražite svoj govor tela, naučite kako da utičete na sopstveno raspoloženje i pustite ono autentično u vama da govori.
Na ovoj radionici ćete imati priliku da upoznate dramske tehnike neponovljivog metoda psihodrame koji je poznat po tome što podstiče spontanost i kreativnost.
Psihodrama pomaže ljudima da dođu u kontakt sa suštinom u sebi kao i da nađu kreativne načine da sebe izraze.

Lucija Jelić je master psihološkinja i psihodramska psihoterapeutkinja. Ima iskustva u radu sa adolescentima i vođenju tematskih radionica. Živi i radi u Novom Sadu. Entuzijastična je za podsticanje kreativnosti i spontanosti.
Pitanja i prijave na: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

18:00 – 20:00
Radionica: “Ciljevi - kako do motivacije? 2. deo”
Radionicu pripremila i vodi: Jelena Janjić

Na prošloj, istoimenoj radionici saznali smo kako se ciljevi postavljaju i šta je sve potrebno da bi se isti ostvarili. Na ovoj radionici ćemo teoriju pretvoriti u praksu, i to onu koja menja život. Proći ćemo sve etape korak po korak, odabrati cilj i postaviti ga tako da, ukoliko ispunite sve korake, njegovo ostvarenje bude zagarantovano. Razmislite i odredite svoje ciljeve, a zatim dođite da ih isplaniramo zajedno. Put do uspeha popločan je dobrim planom.

Jelena Janjić je defektološkinja i porodična psihoterapeutkinja sa višegodišnjim terapijskim iskustvom u radu sa porodicama i pojedincima. Samorazvoj i lična afirmacija su njena omiljena područja.
Pitanja i prijave: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


nedelja, 5. mart

11:00 – 13:00
Radionica: „Šta osećam, šta mi se dešava?”
Pripremila i vodi: Marijana Vasilijević

Radionica će se baviti prepoznavanjem i razlikovanjem emocija, pospešivanjem emocionalnih kompetencija kod mladih i onih koji se tako osećaju. Bavićemo se prijatnim i neprijatnim emocijama i načinima na koje možemo razumeti i prihvatiti ili prevazići emocije koje se javljaju nama ili drugima oko nas. Radionica je interaktivnog tipa. Učesnici će u ležernoj atmosferi, kroz međusobnu komunikaciju, igru, glumu i pisanje naučiti da bolje prepoznaju emocije i njihove manifestacije kod sebe i drugih.

Marijana Vasilijević je pedagoškinja i edukantkinja integrativne dečje psihoterapije, njena oblast rada je prvenstveno sa decom u individualnom i grupnom terapijskom kontektsu.
Prijave i pitanja: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

17:00 – 19:00
Radionica: “Nauči da kažeš NE”
Radionicu pripremila i vodi: Aleksandra Radulović Zelenika
Posle uspešne radionice na temu asertivne komunikacije u decembru, ovom prilikom obrađujemo temu postavljanja granica u odnosu sa drugim ljudima.
Znati kako reći NE je jedna od najkorisnijih veština koje možete razviti ako želite živeti zdrav i produktivan život. Psihoterapeuti smatraju da je važno naučiti da iz pozicije samopoštovanja i poštovanja druge osobe kažete NE svemu što vas ugrožava, što vam ne odgovara ili što je neprijatno za vas. Teme kojima ćemo se baviti na radionici su: Zašto je ljudima teško reći NE? Kako gubimo sebe ako ne naučimo da kažemo NE? Kako reći NE zahtevu, a ne osobi? Kako izražavanje pozitivnog NE može promeniti naše živote?

Aleksandra Radulović Zelenika, psihološkinja i REBT terapeutkinja, ima višegodišnje iskustvo u individualnom radu sa adolescentima i odraslima.
Prijave i pitanja: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli