31. mart, 19.30 - Neobična zanimanja: Aleksandra Jevtović, ilustratorka (predavanje i izložba)

Share


U okviru ciklusa "Neobična zanimanja" Fondacija “Danilo Kiš” poslednjeg dana marta predstavlja Aleksandru Jevtović, večitu tragačicu i opsesivnu crtačicu iz Beograda, koja je doktorantkinja istorije umetnosti, diplomirana inženjerka arhitekture i ilustratorka.

Aleksandra je predavanje o svom neobičnom putu održala u petak, 31. marta 2017. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu “Skladište” Fondacije "Danilo Kiš" (zgrada Jadran, vrata desno na stepenicama pre Dečjeg pozorišta).

Aleksandra Jevtović (1985) je renesansni lik i strip junakinja, filmofilka i knjiški moljac. Kao ilustratorka sarađivala je sa Politikinim zabavnikom, Novosti Enigmom, izdavačkom kućom Klet, srpskom redakcijom Deutsche Welle, portalom Tarzanija, Javni servis.me, Šta žene žele, Abnormal Advertising agencijom… Učestvovala je na više grupnih izložbi (sa skicama, stripovima, ilustracijama, animiranim filmom i arhitektonskim projektima) i bila je autorka pet samostalnih izložbi slika. Ilustrovala je knjigu za mlade "Severna kapija: Duhovi prošlosti" Danijela Jovanovića.  Mašta da proživi ovaj život ilustrujući knjige za mlade.

Fondacija "Danilo Kiš" je 2014. godine pokrenula ciklus predavanja, prezentacija i/ili razgovora pod nazivom "Neobična zanimanja". Ciklus ima za cilj da mladima i svim zainteresovanima predstavi i približi neka zanimljiva i manje uobičajena zanimanja u sferi kulture, umetnosti i nauke.


Izložba uvodnih ilustracija iz knjige "Severna kapija: Duhovi prošlosti"

U Galeriji Omladinskog kluba “Skladište” biće postavljena izložba uvodnih ilustracija iz knjige "Severna kapija: Duhovi prošlosti" . Izložba će biti postavljena do 20. aprila 2017. godine.“Severna kapija” uzbudljiva je priča o zagonetkama, misterijama zakopanim u prošlosti, zaboravljenim slovenskim bićima, simbolima i starim narodnim verovanjima. Izuzev toga, ovo je priča o snažnoj porodičnoj ljubavi, nesvakidašnjim prijateljstvima, razlici između društvenih slojeva i odrastanju koje ponekad ume da bude surovo.

Aleksandra je ovu maštovitu priču, na preko 300 strana, dodatno ukrasila ilustracijama koje na pravi način dočaravaju mističnu i pomalo mračnu atmosferu sveta iza kapije. Njen raskošni talenat dolazi do izražaja u čak 28 slojevitih ilustracija, na kojima su predstavljeni glavni junaci u svojim avanturama kao i bića iz slovenske mitologije koja se u romanu pominju.

Saradnja mladog pisca Danijela Jovanovića i ilustratorke Aleksandre Jevtović se nastavlja. “Severna kapija: Duhovi prošlosti” prva je od četiri priče fantastičnog serijala a rukopis drugog dela koji nosi naziv “Glasovi u tami” je već završen i trenutno čeka da bude ilustrovan.