9. mart, 20.00 - Javni čas Kiš teatra na srpskom jeziku

Share


Nakon pet meseci rada mladi glumci koji se dva puta nedeljno okupljaju na pozorišnoj radionici Kiš teatra na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije "Danilo Kiš",  premijerno su se predstavili subotičkoj publici Javnim časom koji je održan u četvrtak, 9. marta 2017. godine sa početkom u 20 časova u njihovoj glumačkoj učionici u Omladinskom klubu "Skladištu" (zgrada Jadrana, na stepenicama pre Dečjeg pozorišta vrata desno).

 

Svaki od članova dramske radionice se predstavio svirajući instrument, govoreći poeziju, izvodeći koreografiju ili rep poeziju. Polaznici su svoje dosadašnje znanje predstaviti kroz  artikulacione vežbe, scenske borbe, scenski pokret, kao i glumačke scene iz filmova i serija.

Na javnom času su se predstavili polaznici: Mina Vavan, Zvonimir Rudinski, Nikoleta Koračonji, Nemanja Dimić, Željana Čović, Stefan Orovec, Željana Rudić, Jelena Petrović.

Radionicu na srpskom jeziku vodi glumac Narodnog pozorišta Subotica Vladimir Grbić, koji radioničarima otkriva tajne glumačkog zanata kroz program rada sačinjen po uzoru na programe glumačkih akademija.
Radionice su besplatne i namenjene onima koji svoje slobodno vreme žele da iskoriste kvalitetno, učeći i radeći na sebi.
Prema uzoru na osnovno načelo ili počelo svega u glumi, vežbu, mladi glumci su tokom petomesečnog rada vežbajući oslobađali svoje telo kroz igru, opuštanje i uklanjanje tenzija, radili su na svom govoru, pokretu, glasu, koncentraciji, pamćenju i osluškivali svoje emocije i volju. Izuzev rada na sebi, polaznici razvijaju timski duh, pripadanje i ponašanje u grupi, kao i dobru komunikaciju - elemente koji su neophodni za svaki zdrav, lak i plodan glumački stvaralački proces.