Share


PROJEKCIJE FILMOVA

Ciklus “Klasici evropskog filma” u organizaciji Fokus Fondacije i Festivala evropskog filma Palić nastavlja sa prikazivanjem najvažnijih filmova evropske kinematografske baštine. Luis Bunjuel.
Ovog puta predstavljamo dela jednog od najznačajnijih svetskih reditelja koji osim što je obeležio nekoliko epoha istorije fima, ostaje upisan na stranicama istorije i kao najvažniji predstavnik kinematografija čak tri zemlje: Meksija,Španije i Francuske. Svoj apatridski krst Luis Bunjuel nosi zahvaljujući neslaganju sa bilo kakvim oblicima totalitarizma, od političkog do moralnog, kakav je više nego ikad u istoriji čovečanstva postojao baš u dvadesetom veku.

AMFITEATAR OTVORENOG UNIVERZITETA

Početak projekcija je u 19.30 h.

ULAZ BESPLATAN!


21.mart

ANĐEO UNIŠTENJA
El ángel exterminador(1962)

Uloge: Silvia Pinal,Enrique Rambal, Claudio Brook, José Baviera

Nakon operske predstave Edmundo Nobile priređuje zabavu u svojoj raskošnoj vili. Zvanice su isključivo predstavnici visokog društva. Posluga očajnički pokušava da napusti vilu bez nekog određenog razloga. Prijem i večera prolaze izvanredno, ali niko od zvanica ne može da napusti zabavu čak i tokom narednih par dana koji prerastaju u agoniju. Nadrealistički principi kreacije primenjeni na veoma jednostavnu priču čine film grotesknim viđenjem klasnog raslojavanja u kojem socijalni status predstavlja nepremostivo ograničenje.

 

28. mart                                                                   

DNEVNIK JEDNE SOBARICE
Le Journal d'une femme de chambre(1964)

Uloge: Jeanne Moreau, Georges Géret, Daniel Ivernel

Lepa francuskinja Selestin dobija posao kućne pomoćnice u seoskoj vili. Vlasnici vile su više nego čudni po svojim navikama i opsesijama. Glava porodice, stari Rambur, opčinjen je ženskim cipelama, njegov zet, gospodin Montej je nepopravljivi ženskaroš, sluga Žozef propagira fašističke ideje, njihov sused obožava da uništava tuđu imovinu. Vremenom Selestin počinje da kontroliše njihove strasti i opsesije. Nakon smrti starog Rambura Selestin ostaje u vili kako bi razotkrila stravičan zločin. Žana Moro za ulogu sobarice dobija nagradu za glavnu ulogu na festivalu u Karlovim Varima.

 

04. april                                                                  

LEPOTICA DANA
Belle de jour (1967)

Uloge: Catherine Deneuve, Jean Sorel, Michel Piccoli, Piеrre Clémenti

Kada se film Lepotica dana pojavio u svetskim bioskopima važio je za najšokantnije kinematografsko ostvarenje na temu ljudske seksualnosti. Iz istog razloga je i zabranjen u Americi sve do 1996. godine. Mlada Severin, supruga uspešnog hirurga, u potrazi za ostvarenjem svojih seksualnih fantazija upušta se u posao prostitutke u obližnjem bordelu istovremeno izigravajući smernu suprugu. Kroz film provejava osećaj straha, napetosti i nelagode sluteći tragediju. Specifičnoj atmosferi filma doprinosi nesvakidašnja scenografija bordelskog prostora i kostimografija Iv Sen Lorana. Film je osvojio Zlatnog Lava u Veneciji.

 

11.april                                                                  

TAJ MRAČNI PREDMET ŽELJE
Cet obscur objet du désir(1977)

Uloge: Fernando Rey, Carole Bouquet, Ángela Molina, Milena Vukotic

Po ulasku u kupe voza, na opšte iznenađenje putnika, biznismen Matje istresa kofu vode na devojku koja stoji na stanici. Kroz flešbekove Matje pokušava da objasni istoriju opsednutosti devojkom sa stanice i njeno nemilosrdno izazivanje njegovog mačizma. U svom suludom maniru Bunjuel u ulogu devojke postavlja dve devojke neverovatne sličnosti kako bi predstavio dve strane njene ličnosti. Filmom kruži stalna pretnja terorističkog napada militantne hrišćanske mladeži. Poslednji Bunjuelov film kao da definiše njegov celokupan opus ističući haos i bizarnost kao jedini prostor u kojem oseća umetničku lagodnost.