12. maj, 19h - USKLADIŠTI SVOJU IDEJU: RADIONICA PEVANJA "NA SAV GLAS!!!"

Share


Mladi, stari, veliki, mali, instrumentalisti (koji se ne libe zapevati), perkusionisti, veseli, tužni, aktivni, pasivni i svi oni koje pevanje inspiriše ali i oni koji se pevanja i svog glasa plaše učestvovali su na Radionici pevanja „Na sav glas!!!“ koju je organizovala Fondacija „Danilo Kiš“ u okviru konkursa "Uskladišti svoju ideju".

Dvodnevna radionica je održana u Omladinskom klubu "Skladište" u petak, 12. maja 2017. godine od 19.00 do 21.30 sati i u subotu, 13. maja od 16.00 do 18.30 sati. Radioničari su bili u prilici da probude svoj glas, da se osmele da pevaju na sav glas kao i da uživaju u pevanju. Voditeljka radionice Gloria Lindeman vodila je polaznike kroz vežbe zagrevanja glasa i tela (jer je glas deo tela), uz vokalno-ritmičke igre i improvizacije, a polaznici su naučili i nekoliko pesama iz raznih krajeva sveta.


Gloria Lindeman je rođena u Subotici. Završila je Osnovnu i Srednju muzičku školu, Odsek: Klavir. Posle završenih studija komparativne književnosti i španskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počela je da uči đembe i druge tradicionalne zapadnoafričke instrumente, te da peva u Ženskom horu „Čipkice“. Godine 2010. vodila je radionice đembea za decu uzrasta od 11 do 15 godina u sklopu projekta „Bubanj sve lakše podnosi“. Iste godine postala je članica grupe „Kenkedenke“ koja svira tradicionalne zapadnoafričke ritmove. Od 2012. do 2014. godine bila je dirigentkinja Hora Le Zbor iz Zagreba, a od 2012. do 2013. je vodila i Ženski etno hor, „Čipkice“. Učestvovala je na međunarodnom muzičkom  projektu „TradIn Ethno“ u Pazinu, te je pohađala međunarodnu radionicu etno muzike Ethno Sweden (Rattvik, Švedska). Februara 2013. završila je edukaciju za voditelje radionica u organizaciji Ethno World, pod pokroviteljstvom Fondacije Grundtvig. Učestvovala  je na nekoliko vokalnih radionica u organizaciji Kulture promjene (Anne-Marie Blink, Svetlana Spajić, Joško Ćaleta) te na radionicama tradicionalnog srpskog, hrvatskog, makedonskog i bugarskog pevanja. U periodu od 2014. do 2016. vodila je nekoliko radionica pevanja, samostalnih i u sklopu festivala (Ekodrom, Bukovica Utinjska; Ozora, Mađarska). Godine 2014. radila je kao horovođa na predstavi "Mali čovjek želi preko crte" (Montažstroj), a 2016. kao trenerka pevanja s glumcima u splitskom HNK-u (Hrvatskom narodnom kazalištu).

https://www.youtube.com/watch?v=FFZ4gAFY_RI

https://www.youtube.com/watch?v=x_MKWDQ6uos