23. maj, 19.30 - BELDOCS ECHO: BOLJŠOJ VAVILON

Share


Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma "Beldocs" organizuje projekcije filmova iz selekcije ovog festivala 2016. godine.

Četvrti u ciklusu filmova koji će biti prikazan je "Boljšoj Vavilon" koji će ljubitelji dokumentarnog filma moći da pogledaju u Omladinskom klubu "Skladište" u utorak, 23. maja 2017. godine sa početkom u 19.30 sati.

Ulaz je slobodan.

Januara 2013. godine Sergej Filin, bivši glavni baletan i umetnički direktor baletske kompanije Boljšoj, bio je na putu do kuće kada mu je neko polio lice kiselinom. Zlokoban napad obelodanio je ono što su Boljšoj upućenici znali već neko vreme. Ugledno pozorište bilo je u krizi, uzrokovanoj ličnim sukobima, ljubomorom i disfunkcijom. U nedeljama koje su usledile baletan Pavel Dmitričenko je uhapšen i zatvoren zbog napada na Filina, a drugi baletani dali su ostavke ili su bili otpušteni. U očajničkom pokušaju da se uspostavi mir u poznatom ruskom pozorištu Kremlj postavlja novog direktora. Sezona 2013/2014. donela je više preispitivanja i krvoprolića. S jedinstvenim pristupom "Boljšoj Vavilon" otkriva mnoštvo ličnih i političkih podela među plesačima, menadžerima i radnicima iza scene, dok pozorište pokušava da izgladi odnose podeljene ali uvažene institucije i povrati svoj status vodeće plesne kompanije.

Režiseri: Nick Read, Mark Franchetti
Producenti: Simon Chinn, Maxim Pozdorovkin
Montaža: Jay Taylor, David Charap
Direktor fotografije: Nick Read

https://youtu.be/IOSNCBb8hN4